Rigeligt smør og rigeligt vin

Thisteds gamle, flotte torv byder også på en glimrende restaurant

9
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Havkatten bestod af tre store fileter. Der var også en bund af kogt perlebyg og en grøntsagssouffle. Der var asparges og et par svampe. Og rigeligt hollandaise med rigeligt smør.

Café Gekko ligger centralt i Thisted ved byens gamle, smukke torv. Det gamle rådhus og den flotte kirke ligger overfor. Med andre ord: Omgivelserne er ideelle. Inden for er caféen smagfuldt indrettet med moderne kunst på væggene. Gode brede borde og magelige stole. Og vel placeret ved det reserverede bord får vi spisekortet udleveret. Her er en lang stribe lettere frokostretter, og så er der en menu til aftensbrug. Her koster én ret 189, to retter 249 og tre retter 299 kroner. Forretterne er dampede muslinger. Der er en rødspætteroulade med tangsalat og creme fraiche-dressing. Der er skovsvampe med skinke og persille, og der er perlehøneterrine. Hovedretterne er smørstegt rødtunge, ovnbagt havkat, kalvefilet og oksemørbrad. Og desserterne er hindbær-pana cotta, Toblerone-is, chokoladekage eller en desserttallerken med lidt af det hele. Enkelt og ganske brugbart. For her er noget for enhver gane. Og priserne er i orden. Vi anbringes hurtigt ved det bestilte bord, og spisekort kommer lige så hurtigt på bordet. Og vi beslutter os hurtigt for, hvad vi vil spise. Vi finder også ud af, at vi kender folkene ved nabobordet, så vi bestiller vin sammen med dem og deles om regningen på det. Men hov ... Men hov? Hvor er vinkortet? Det kom ikke samtidig med spisekortet, men tjeneren kommer fluks med det. Vinene er alle i den lidt dyrere ende. Det er kvaliteten dog også. Men vi vender blikket mod to af de billigste vine. En rød og en hvid. Så er vi helgarderet. Begge koster de 288 kroner flasken. Men man finder let vine til det dobbelte eller mere på Café Gekko. Efter bestillingen er vand og brød hurtigt på bordet. Der går lidt tid, inden forretterne kommer, men imens nyder vi hvidvinen. Den er fra producenten Seresin i Marlborough i New Zealand. Og Seresin er ikke blot vinproducent. Han laver også film - "Bugsy Malone", "Midnight Express" og "Harry Potter og fangen fra Azkaban" er et par af hans værker. Men det tager ikke lang tid at konstatere, at det er en flot og typisk sauvignon blanc fra New Zealand. Frugtig, lækker og velduftende fra start. Masser af hyld i duften. En smule sødme i smagen, men balanceret knivskarpt af med syren. Så det er en vin, der både fungerer flot som aperitif og som ledsager til maden. Forretterne kommer på bordet. Til mig et stort bjerg friskkogte blåmuslinger og til min medspiser en rødspætte-rulle med fiskemousse i midten. Mere hvidløg, tak Muslingerne er glimrende kogt, men de er blot kogt i vand med urter. Gulerod og porre med mere. Det havde gjort underværker, om de havde fået et godt skud hvidvin og hvidløg. Samt lidt salt. Det havde også gjort kogelagen i bunden af skålen med muslinger lidt mere interessant at dyppe brød i. Men smagen er autentisk og ren. Rødspætterullen er en kold anretning. Glimrende mild fiskesmag. Og tangsalaten, der er pænt rundet af med sesamolie, er fin dertil. Der er også tomatbåde og salatblade. Tjeneren kommer forbi med rødvinen. Efter den sædvanlige hæld-lidt-op-som-man-så-smager-på-seance, nikkes der anerkendende, og vinen hældes op. Og der hældes. Der kommer ikke lige meget i alle glas, men der kommer i hvert fald rigeligt, og da der skal skænkes for den fjerde person, var der ikke ret meget tilbage. Dette er ikke kun noget, der sker på Café Gekko. Det sker stort set overalt, hvor der ikke er faguddannet personale til at betjene. Og det gode råd til alle restauratørerne er: Lær personalet at skænke. Vis dem, hvor meget én deciliter fylder i et glas. Og fortæl dem, at én genstand er én deciliter. Det er lækkert at drikke vin af store glas. Men de skal altså ikke fyldes op til randen. Da tjeneren opdager fadæsen, henter hun omgående en ny flaske og vil toppe op i det sidste glas fra den. Det er en flot reaktion. Vinen var en spansk syrah fra Finca Antiqua fra La Mancha. Glimrende syrah med duft af viol og en særdeles fyldig smag. Men heller ikke så skræmmende kraftig, at den ikke kunne drikkes til fisk. Ved nabobordet gjorde den følgeskab til oksemørbrad. Hovedretterne kommer på bordet. Pricebrødrene står til Havkatten består af tre store fileter. Det ligger på en bund af kogt perlebyg. Der er også en lille grøntsags-soufflé. Der er nogle lækre svampe og tre grønne asparges. Og endelig er der en smørbaseret chardonnay-sovs i Brødrene Price-udgaven: Rigeligt smør. Ved siden af en skål små kartofler. Det er glimrende og store stykker havkat. Den er ovnbagt og den er tilberedt lige tilpas, så der stadig er en god fasthed i kødet. Samt naturligvis en glimrende smag. Den anden hovedret er smørstegt rødtunge med ristede svampe og hollandaise-sovs. Det er ganske enkelt en fremragende fladfisk. Den er paneret og pandestegt og med en fin, fyldig og stadig sart fiskesmag. Hollandaisesovsen har små smørperler på overfladen, så den er også lavet i ånden fra Price-brødrene. - I får lige en pause inden desserterne, konstaterer tjeneren, da tallerknerne fjernes. Og det ganske passende. Chokoladekagen kommer på bordet. En herlig kage med en tæt, tæt koncentration af chokolade. Serveret med en god is af kokos. Perfekt afrunding af et måltid. Den anden dessert var en panna cotta med hindbær. Altså en fin budding med hele stykker frugt i. Serveret med en lille skålfuld hindbæris. Også denne dessert var lige i øjet. Så alt i alt en god lørdag aften på torvet i Thisted. Regningen for løjerne er 886 kroner for to gange tre retter og en flaske vin. Og det er helt i orden, kvaliteten taget i betragtning. Skulle vi endelig brokke os over noget, så ville vi gerne have en hyppigere udskiftning af drikkevandet. Det skete kun, når vi kaldte på tjeneren. Men det er en skønhedsfejl i det samlede indtryk.