Rigsadvokat giver gode råd til stalking-ofre

Det er oftest kvinder, der bliver chikaneret eller forfulgt. Nu er der en række gode råd at hente.

Rigsadvokat giver gode råd til stalking-ofre

- Det er vigtigt, at du ikke går i dialog med den person, der forfølger eller chikanerer dig. Dialog kan nemlig give indtryk af, at du accepterer henvendelser.

Sådan lyder ét af rådene på anklagemyndigheden.dk til de kvinder, der bliver forfulgt eller er udsat for chikane af en krænkende ekskæreste eller en ukendt stalker.

Rådene er samlet i en ny pjece, som Rigsadvokaten har lavet i anledningen af en ny lov, der samler alle regler for tilhold, opholdsforbud og bortvisning.

- Det kan være meget ubehageligt gentagne gange at blive konfronteret med lige nøjagtig ham, som du ikke ønsker kontakt med. Forfulgte kvinder har derfor brug for samfundets støtte og hjælp, siger senioranklager Bine Edeltoft hos Rigsadvokaten.

- Vores nye pjece giver overblik over alle de muligheder, som politi og anklagemyndighed har for at hjælpe ofre for stalking og anden forfølgelse, fortæller hun.

De gode råd gælder for alle - uanset køn - men rådene er særligt målrettet kvinder, som i langt overvejende grad er udsat for denne type forbrydelser.

En undtagelse kan være kendte personer, hvor også mænd oplever ubehagelig og uønsket interesse fra en ukendt stalker.

Senioranklageren påpeger, at rådene ikke er et forsøg på at give ofrene skylden for den ubehagelige kontakt, men at der i realiteten kan være situationer, hvor det gælder om at undgå konfliktoptrapning.

Et råd fra den nye pjece er at også ændre rutiner.

- Du kan for eksempel tage en anden vej på arbejde eller købe ind andre steder, end du plejer, står der.

De vanskeligste sager er dem, hvor den forurettede og forfølgeren har fælles børn, for det kan være svært helt at undgå kontakt, vurderer senioranklageren.

- Så handler det om at have nogle meget klare aftaler om, hvordan den kontakt, der ikke kan undgås, skal foregå, forklarer Bine Edeltoft.

Den styrkede indsats for at give klar besked til ofre for forfølgelse er et led i anklagemyndighedens samlede indsats for at styrke trygheden gennem mere målrettet vejledning til ofre for forbrydelser.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.