Rigspolitiet om konfliktfri januar: Bandepakkerne virker

Risiko for lang fængselsstraf har en meget afskrækkende effekt på rocker- og bandemedlemmer, mener politiet.

Aktuelt sidder 443 rocker- og bandemedlemmer fængslet. Det er markant flere end for et år siden og svarer til cirka en tredjedel af alle registrerede medlemmer. (Arkivfoto)

Aktuelt sidder 443 rocker- og bandemedlemmer fængslet. Det er markant flere end for et år siden og svarer til cirka en tredjedel af alle registrerede medlemmer. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Hårdere straffe til bandemedlemmer og et massivt pres fra politiet mod banderne har haft den ønskede effekt.

I hvert fald i januar, hvor der for første gang i tre år ikke er registreret en eneste aktiv konflikt i rocker- og bandemiljøet.

Det fremgår af Rigspolitiets opgørelse over konflikter, som Berlingske har fået indsigt i.

- Presset virker. Det her er udtryk for, at hele den indsats, der har været de seneste år, og de seneste værktøjer, vi har fået med bandepakkerne, især Bandepakke 3 i efteråret 2017, har båret frugt, siger Mikael Wern, der er leder af Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet, til Berlingske.

I den tredje bandepakke fik politiet mulighed for at forbyde rocker- og bandemedlemmer at opholde sig i bestemte ejendomme.

Prøveløsladelser blev desuden gjort betinget af, at den indsatte deltager i et forløb rettet mod at forhindre ny kriminalitet.

Oven i det blev det muligt at fordoble en fængselsstraf, hvis en forbrydelse begås i forbindelse med en væbnet konflikt.

Det fik et 27-årigt medlem af Loyal To Familia (LTF) at mærke sidste år. Han blev idømt en historisk lang straf på 20 års fængsel for drabsforsøg.

Yderligere 16 medlemmer af LTF risikerer at skulle lige så lang tid bag tremmer for to andre drabsforsøg.

- Alle de her værktøjer har en meget kraftig afskrækkende effekt på rocker- og bandemedlemmer. Det er i hvert fald vores vurdering, siger Mikael Wern.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er tilfreds med udviklingen og mener, at bandepakkerne har vist sin effekt. Det siger han til Ritzau.

- Det er rigtig positivt, at politiet kan konstatere, at der ikke er nogen bandekonflikter i øjeblikket.

- Det er et eksempel på, at bandepakken virker. Der falder meget hårde straffe på grund af bandepakken, og en tredjedel af alle bandemedlemmer sidder i fængsel, siger Søren Pape Poulsen.

Han fortæller, at der ikke umiddelbart er lagt op til yderligere stramninger af reglerne.

- Lige nu har vi de redskaber, der skal bruges, men vi kommer til at holde presset på banderne.

- De her bander skal ikke have lov til at ødelægge det for samfundet, siger Søren Pape Poulsen

Aktuelt sidder 443 rocker- og bandemedlemmer fængslet.

Det er markant flere end for et år siden og svarer til cirka en tredjedel af alle registrerede medlemmer.

/ritzau/