Udland

Rigsret mod Sydkoreas leder rykker et skridt nærmere

Igen er hundredtusinder på gaden i Seoul for at kræve, at den korruptionsanklagede præsident træder tilbage.

SKOREA-POLITICS-SCANDAL-PARK Foto: Scanpix/Jung Yeon-je

SKOREA-POLITICS-SCANDAL-PARK Foto: Scanpix/Jung Yeon-je

Hundredtusinder af mennesker samlede sig lørdag for sjette uge i træk i Sydkoreas hovedstad, Seoul, for at kræve, at præsident Park Geun-hye træder tilbage.

Ellers er der udsigt til, at oppositionen i den kommende uge vil stemme for at stille hende for en rigsret for korruption og magtmisbrug.

De mange tusinde mennesker fortsatte deres protester, længe efter mørket havde lagt sig over byen.

- Jeg tror ikke længere et ord på, hvad præsidenten eller hendes parti siger, lød det fra den bankansatte Kim Hak-won, der deltog i optoget sammen med sin datter.

Få timer før den store demonstration i Seoul havde partierne i oppositionen afleveret deres anmodning om en afstemning om en rigsretssag.

Det blev lidt senere bekræftet, at parlamentet den kommende fredag ved en afstemning afgør, om præsident Park skal stilles for en rigsret.

Den 64-årige præsident beskyldes for i ledtog med en gammel veninde at have presset store virksomheder til at donere penge til fonde, som blev drevet af veninden. Det er magtmisbrug og korruption, mener oppositionen.

Park har allerede ladet forstå, at hun er klar til at forlade sin post. Men hun har ikke sagt hvornår.

De millioner, der har demonstreret mod hende de seneste uger, vil have hende væk nu. Men det politiske establishment har haft svært ved at tale med én stemme i sagen.

Dagsordenforslaget om en rigsret blev fremlagt i de tidlige timer lørdag. 171 ud af parlamentets 300 medlemmer havde skrevet under på det.

Der skal to tredjedele af stemmerne til for at sætte en rigsretssag i gang. Det vil kræve, at en række medlemmer af præsident Parks parti går sammen med oppositionen.

Det flertal - med stemmer fra regeringspartiet Saenuri - så ud til at være i hus for en uge siden.

Men et noget tåget tilbud fra Park om at træde tilbage, har fået nogle af hendes partimedlemmer til at tøve og i stedet gå ind for, at hun går frivilligt.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst