Rigtige mænd vil have sunde bøffer

De gider ikke spise alle de grøntsager og frugt. Men der er lys forude. Hjerteforeningen har nemlig udgivet en kogebog til mænd, der både vil have store bøffer og en fornuftig kost

Stegt flæsk med persillesovs, store hakkebøffer, stjerneskud og stegt medister. Det er nogle af opskrifterne i den nye kogebog fra Hjerteforeningen, der retter sig til mænd over 50 - og deres ægtefæller, hvis det er konen i huset, der laver maden. - Det kan godt være, at det er konen, der står i køkkenet til dagligt, og manden tager sig af festlighederne, når der skal grilles og inviteres til middag. Men under alle omstændigheder har de en kogebog, der har mange mænds yndlingskost med, nemlig store bøffer og passende mængder kød, fortæller diætist Trine Zørn, Hjerteforeningen. Hjerteforeningen har udgivet kogebogen sammen med en del andre aktiviteter landet over i denne uge. I denne uge er det nemlig Hjerteuge, og den er tilegnet de ret voksne mænd, der har en høj overdødelighed på grund af hjerte-kar-sygdomme. I søndags blæste Hjerteforeningen Hjerteugen i gang med et arrangement i DGI-byen, hvor de 50-årige mænd var inviteret til at få andre redskaber i hånden end fjernbetjeningen og bilrattet. Der var bowling, skydning, klatrevæg med landets bedste instruktører, dans, gymnastik, crocket og mulighed for at få målt sit kondital. De forskellige muligheder skulle bruges som smagsprøve, så man kunne prøve af, om skydning eller klatring er noget, der interesserer. Og smagsprøven virker, når den er kombineret med en effektiv instruktør. I hvert fald er forfatteren til denne artikel stadig pavestolt over at have skudt med en seriøs salonriffel og få 45 point ud af 50 mulige (det vil sige: to skud lige i midten og resten lige omkring). Det springende punkt var instruktøren, der kunne se, at man altså ikke kan ramme, hvis man lukker det øje, man skal sigte med, og har det andet åbent. Lidt mere bevægelse De fleste ved godt, at der er tre ting, der tæller for sundheden - og et længere liv, som kampagnen handler om. De tre ting er ingen cigaretter, sundere kost, mere bevægelse. - De mænd, jeg taler med, vil gerne ændre livsstil, hvis det kan ske trinvis og med små skridt af gangen. De færreste bryder sig om en stor omvæltning, som kan blive svær at holde på længere sigt. Kogebogen med madopskrifterne er god, fordi den er meget enkel, og den har skiftet nogle af de usunde ting ud med sunde, men de traditionelle retter er der stadigvæk, som en del mænd bedst kan lide det, fortæller Trine Zørn. Og det er netop mænd i alderen over 50 år, der har en stor risiko for en pludselig blodprop. Hvert år indlægges 34.000 mænd over 50 år en eller flere gange med hjerte-kar-sygdomme. 10.500 mænd dør af sygdommen. Tallene har været konstante i de seneste ti år, selv om lægerne er blevet bedre til at behandle hjerte-kar-sygdomme. - Mænd over 50 år er ikke gode nok til at forebygge livsstilssygdomme. Undersøgelser viser, at de ikke tager deres helbred alvorligt. Det drejer sig om livsstil. For eksempel spiser kun en ud af ti mænd grønsager hver dag. Hver anden mand er overvægtig. Især 68-generationen har svært ved at komme ud af forestillingen om den evige ungdom, sagde Hjerteforeningens formand, dr. med. Torsten Toftegaard Nielsen. Han understreger, at det ikke er for sent at ændre livsstilen, når man er over 50 år. - Det er aldrig for sent - og det kan være godt at ændre sin livsstil på et tidspunkt, hvor der i forvejen sker andre markante ting, som der typisk gør midt i livet: Børnene flytter hjemmefra, og du får mere overskud. Det kan vi læse af flere undersøgelser. Mange mænd i 50'erne føler, at de har et fysisk og psykisk overskud, sagde Torsten Toftegaard Nielsen i en pressemeddelelse i anledning af Hjerteugen. Her kan man se lokale arrangementer over hele landet: www.hjerteforeningen.dk