Udland

Rio-topmøde i gang under tung kritik

Stats- og regeringschefer indleder Rio+20 topmødet. Aftalen lever ikke op til udfordringerne, siger FN-chef.

Rio-topmøde i gang under tung kritik

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, byder ledere fra det meste af verden velkommen til tre dages topmøde, som har været ramt af kritik, siden en aftaletekst lå klar tirsdag aften.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, erkender at topmødeerklæringen ikke løser de problemer med miljø og fattigdom, som verden står over for.

- Lad mig være ærlig: vores bestræbelser har ikke levet op til udfordringens omfang, siger Ban i sin tale ved topmødets start onsdag.

Han tilføjer, at "tiden ikke er på vores side", når det drejer sig om at løse de opgaver, kloden står overfor.

- Verden holder nu øje med, om ordene bliver til handling, som vi ved, at de skal. Rio+20 er ikke afslutningen, men en begyndelse.

Udkastet til topmødets sluterklæring blev forhandlet på plads tirsdag aften, inden stats- og regeringscheferne ankom.

Men det er blevet mødt med kritik fra flere sider, fordi det ikke indeholder klare mål, men ønsker og svage hensigtserklæringer på områder som fødevaresikkerhed, energi og vandforsyning.

Miljøorganisationer har udtrykt dyb skuffelse over den svage erklæring, og selv mange af dem, der har støttet teksten, er utilfredse.

- Jeg var skuffet over, at vi ikke gik endnu længere, siger den britiske vicepremierminister, Nick Clegg.

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, siger, at de europæiske lande havde presset på for at få en mere ambitiøs tekst.

- Jeg tror, at mange europæere, inklusiv ministrene, præsidentskabet, kommissionen, kæmpede for mere ambition, for mere forpligtelse og flere slutdatoer, siger hun til nyhedsbureauet AFP.

- Vi får ikke alt, hvad vi vil have, men vi sikrer et fremskridt.

Blandt de ledere, der deltager i topmødet, er Frankrigs præsident, François Hollande, den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma og Wen Jiabao fra Kina. Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltager - også som led i det danske EU-formandskab.

USA's præsident, Barack Obama, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, deltager ikke.

/ritzau/Reuters