Udland

Rios karneval står i fodboldens tegn

Fodboldlegender hyldes ved årets sambaoptog i Brasilien. Den største fest på jorden begyndte fredag.

Fodbold og samba. To af brasilianernes yndlingsbeskæftigelser bliver forenet under dette års karneval i Rio de Janeiro, der begyndte fredag.

Om cirka tre måneder er landet for første gang siden 1950 værter for VM i fodbold, og det bliver markeret under karnevallet, der kaldes den største fest på jorden.

En stor sambaskole vil hylde fodboldlegenden Zico, kendt som "den hvide Pele", og han deltager selv i optoget.

- Dette er en af de største hyldester, man kan få. For en brasilianer er sambaskolernes parade på niveau med verdensmesterskaberne, siger Zico til AFP.

Han mener, at der er en tydelig sammenhæng mellem de to passioner og forklarer, at det handler om at bevæge sig raffineret.

Under processionerne søndag og mandag konkurreres der om at være det bedste ensemble. Sambaskolen Imperatriz Leopoldineses 3200 dansere skal konkurrere med 11 andre skoler om at vinde dette års prestigefyldte samba-titel.

Skolens fodboldinspirerede vogn vil blandt andet have en gul hanekylling, som er en hentydning til Zicos kælenavn som ung: Den lille hanekylling fra Quintino. Navnet fik han på grund af en hanekams-lignende frisure.

En anden vogn vil være fyldt med gyldne fodbolde og trofæer.

Roberto Rivelino, en anden af landets fodboldlegender, deltager også i paraden.

Sambaskolerne vil blive bedømt af 40 dommere, der vurderer danserne ud fra 10 punkter. Det handler blandt andet om deres koreografi, sambarytmer men også om, hvor gode grupperne er til at synge deres skoles temasang.

De mange grupper anføres af en smækker dansedronning, der ofte ikke har andet til at dække kroppen end nogle fjer og pailletter.

De seks bedste sambaskoler går videre i konkurrencen og skal danse om vindertitlen 8. marts.

Sædvanligvis vil sambaskoler, der ikke klarer sig godt, blive smidt ud af det fornemme selskab og må give plads til andre skoler, der søger den eftertragtede plads.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.