Danmark

Robot-operationer stoppet af bakterier

Operationer med de avancerede da Vinci-robotter indstilles midlertidigt i Danmark.

Robot-operationer stoppet af bakterier

Alle operationer med robotter af mærket da Vinci indstilles nu midlertidigt i Danmark.

Det skyldes blandt andet ujævnheder på de instrumenter, som robotten bruger. Det betyder, at det muligvis er vanskeligt at gøre instrumenterne helt sterile.

Det oplyser Aalborg Sygehus og Aarhus Universitetshospital.

Hospitalerne understreger, at ophøret er forebyggende, og blandt de hospitaler, som benytter da Vinci-robotten, er der ikke konstateret bivirkninger hos patienter som følge af operationer med robotten.

Alle sygehuse i landet med denne type robot har indstillet operationer med den, indtil der foreligger yderligere oplysninger om kvaliteten af instrumenterne. De øvrige hospitaler er Odense Universitetshospital, Herlev Hospital og Rigshospitalet.

Alle fem hospitaler har taget robotterne i brug i 2012.

Da Vinci-robotten er en ekstremt følsom maskine, der styres af kirurgen ved hjælp af et joystick. Robotten gør det muligt at foretage komplicerede operationer gennem små huller på meget små organer og på meget lidt plads. I Danmark bruges robotten overvejende til gynækologiske og urologiske operationer, det vil sige operationer i urinvejene.

Alle de involverede hospitaler og Sundhedsstyrelsen er nu i dialog med firmaet Intuitive Surgical, som producerer robotten, om at finde en løsning på problemet og sikre, at indgreb med da Vinci-robotter kan gennemføres med "højeste patientsikkerhed".

Patienterne vil nu i stedet blive tilbudt traditionel kirurgi, og vil derfor ikke opleve forlængede ventetider.

Da Vinci-robotten koster 15 millioner kroner per styk.

/ritzau/