Robotter og automat-wc skal redde Velfærdsdanmark

Den offentlige sektor skal effektiviseres, og her kan robotstøvsugere og andre opfindelser hjælpe til.

Robotter og automat-wc skal redde Velfærdsdanmark

Spiserobotter, automatiske vaske-tørre-toiletter og trådløse sensorer, der måler, om en hjertepatient er ved at få et slagtilfælde.

Den slags teknologi skal rulles ud i langt større omfang end i dag og dermed være med til at nå regeringens mål om at effektivisere den offentlige sektor for 12 milliarder kroner.

Sådan lyder budskabet fra regeringstoppen i et debatoplæg sammen med kommuneforeningen KL og Danske Regioner, skriver Jyllands-Posten.

Oplægget kredser blandt andet om, i hvor høj grad borgerne selv skal betale for velfærdsteknologien - eksempelvis de automatiske toiletter.

Spørgsmålet ligger i forlængelse af debatten om ældre, som får fjernet hjemmehjælp og i stedet skal betale for en robotstøvsuger.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er åben for at gå længere ad den vej:

- Jeg mener principielt ikke, at vi kan udelukke, at folk selv tager del i det, har visse forpligtelser og selv stiller deres egne ting til rådighed, siger han ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) skal pårørende og frivillige løfte en større opgave, når flere og flere opgaver løses af robotter.

- Ensomhed løser man ikke ved, at et menneske støvsuger i stedet for en robot. Det løser man ved, at naboen har tid til at komme ind til en kop kaffe, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.