Hobro

Rockerdrab for retten igen

Vestre Landsret skal tage stilling til, om rockerdrab var nødværge eller drab

Arkivfoto: Jan Pedersen

Arkivfoto: Jan Pedersen

HOBRO:I juni 2014 skød og dræbte en nu 34-årig mand en HA-rocker i sit hjem i Hobro. I denne uge skal Vestre Landsret tage stilling til, om det var nødværge eller drab.

I april sidste år slog Retten i Aalborg fast, at der var tale om drab, og idømte den 34-årige 15 års fængsel. Den dom ankede han, og tirsdag begynder ankesagen så ved Vestre Landsret.

Det sker under stort politiopbud, ligesom ved byretssagen, oplyser vicepolitiinspektør, Poul Severinsen.

- På grund af sagens karakter, så vil vi selvfølgelig være til stedet med den indsats, der er nødvendig, siger han.

Drab under fest

Rockerdrabet fandt sted 9. juni 2014 i et stille villakvarter på Homarksvej i Hobro midt under Hobro IKs oprykningsfest. Her havde den 34-årige aftalt et møde med rockeren og hans 38-årige ven for at tale om noget gammel gæld, som de to mænd mente, at den dømte havde.

Under byretssagen forklarede den 34-årige, hvordan han i dagene op til det fatale møde var dødsens angst, fordi han var overbevist om, at de to mænd ville overfalde ham, hvis han ikke gav dem nogle penge - penge, som han ikke mente, han skyldte dem.

Derfor lagde den 34-årige skarpladte rifler og et haglgevær klar forskellige steder i huset. Kort inde i mødet, følte den 34-årige sig så truet af situationen, at han hentede haglgeværet og skød to gange mod mændene, der sad ved køkkenbordet i hans hjem.

Den 30-årige rocker blev ramt i ryggen og døde kort tid efter. Den 38-årige blev ramt i ansigtet og fik alvorlige skader.

Forsvarer: Det var nødværge

Hele forsvaret af den 34-årige var i byretten bygget op på nødværgeparagraffen i straffeloven, hvor man er straffri, hvis man forsvarer sig mod et påbegyndt eller overhængende angreb. Ifølge den 34-åriges forsvarer Mette Grith Stage, havde den 34-årige grund til at tro, at der var tale om et overhængende angreb.

Den dømte har tidligere været udsat for et voldsomt overfald af rockerrelaterede personer i sit hjem, og ifølge forsvareren følte den 34-årige sig så truet af møde med blandt andre HA-rockeren, at han ikke så anden udvej end at skyde i nødværge.

Dom: Det var drab

Det afviste Retten i Aalborg dog, og lagde i stedet vægt på at der under mødet ikke have været fremsat trusler mod den 34-årige, således at han skulle modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende angreb. I stedet lagde retten vægt på, at HA-rockerne og den 38-årige var ubevæbnede, samt at den 34-årige havde placeret skarpladte våben rundt om i huset inden mødet.

Til gengæld var nævningetinget i byretten meget uenige om, hvor lang straf den 34-årige skulle have. Der blev afgivet stemmer på mellem to og 16 års fængsel. Dem der stemte for den laveste sanktion begrundede det med, at drabet netop var meget tæt på at høre ind under nødværgeparagraffen.

Stemmeflertallet var dog enig om 15 års fængsel.

Ankesagen kører i landsretten tirsdag, onsdag og torsdag, hvor der forventes at falde dom.