Udland

Rodney King er fundet død i swimmingpool

Rodney King, der i 1991 blev gennembanket af politiet i Los Angeles, er fundet død i en swimmingpool.

Rodney King er fundet død i swimmingpool

Amerikaneren Rodney King er død. Politiet bankede ham i begyndelsen af 1990'erne, og sagen førte senere til raceoptøjer i Los Angeles.

Rodney King blev fundet død tidlig søndag morgen i en alder af 47 år.

Det var Kings forlovede, som fandt ham på bunden af swimmingpoolen i hans hjem, og der er ifølge de første oplysninger ingen tegn på vold.

- Politiet blev alarmeret, og en patrulje blev sendt af sted. Betjentene fandt King livløs, og genoplivningsforsøg var forgæves, siger en talsmand for politiet.

I 1991 blev han gennembanket af flere politibetjente ved en boligblok i en forstad til Los Angeles efter en hidsig politijagt over flere kilometer. Betjentenes overdrevne vold blev filmet af en beboer.

Optagelserne afslørede fire betjente slå med knipler på King, mens de råbte, "vi slår dig ihjel, din skide neger".

Betjentene blev i 1992 frikendt for overgrebet. Dommen førte til omfattende uroligheder i hele Los Angeles, hvor unge sorte gik løs på politiet, offentlige bygninger og butikker.

Urolighederne varede i flere dage, og flere end 50 mennesker blev dræbt og langt over tusinde kvæstet.

Da han blev udspurgt omkring de betjente, som tævede ham, sagde han, at han havde tilgivet dem.

- Jeg har tilgivet dem, fordi Amerika har tilgivet mig for så mange ting og givet mig så mange chancer. Alle fortjener en chance til, og det har jeg fået, sagde King, som har været på kanten af loven flere gange siden 1992.

Om episoden har han selv fortalt, at han havde drukket til trods for, at han var på prøveløsladelse efter at have være blevet dømt for et røveri.

Han så en politibil og flygtede derfor i sin bil af frygt for at blive sendt tilbage i fængsel. Da det gik op for ham, at det ikke kunne lade sig gøre, parkerede han sin bil på en offentlig parkeringsplads, så han ikke var alene, hvis der skulle ske noget.

/ritzau/Reuters/AFP