Rød opbakning til at forlænge kandidatstudiet til fire år

Regeringen ser ud til at have bredt flertal til at forlænge kandidatstudiet, så de studerende kan arbejde.

Kandidatuddannelsen skal forlænges fra to til fire år, så de studerende kan have et job på 20-25 timer ved siden af studiet. Sådan lyder et regeringsforslag, som ud over at møde opbakning i blå blok også høster støtte i oppositionen.

Hos Alternativet kan uddannelsesordfører Carolina Magdalene Maier (AL) se to "åbenlyse fordele" ved forslaget:

- Udfordringen med dimittendarbejdsløshed bliver hjulpet på vej. Man må antage, at ordningen vil betyde, at mange vil fortsætte i deres kandidatjob – eller at de har så meget erhvervserfaring, at de kan få et andet job, siger hun.

- Og så er det klart, at vi vil spare nogle penge i forhold til SU, fordi de studerende kommer til at arbejde i stedet for at få SU.

De penge, der spares i SU, vil Alternativet bruge på at oprette en iværksætterpulje, så studerende, der ikke vælger at få et job i en virksomhed, kan få hjælp til at starte deres egen virksomhed op.

Carolina Magdalene Maier frygter ikke, at de studerende vil indkassere iværksætterstøtten uden at lægge et ordentligt arbejde i en egen virksomhed.

- Det er et tillidsspørgsmål. Men jeg vil slet ikke være bange for at prøve kræfter med det, siger hun.

Hos SF ser uddannelsesordfører Jacob Mark umiddelbart også positivt på forslaget. Men han vil dog først sikre sig, at de studerende får en løn, de kan leve af, så ordningen ikke bliver brugt som løntrykkeri, siger han til TV2.

Enhedslistens uddannelsesordfører, Eva Flyvholm, udtrykker over for TV2 bekymring for, at jobbet vil være en stressfaktor for de studerende, der ender med at blive senere færdige med uddannelsen.

Det viser erfaringer fra revisorbranchen, hvor man har haft en lignende ordning for de studerende.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst