Frederikshavn

Rødder ødelægger sognefogedens dige

De gamle lindetræer fjernes om få dage - Sognefogedgården efterlyser sponsorer til nye træer

De gamle lindetræer skal fjernes. Sognefogedgården mangler penge til at købe nye træer. Arkivfoto

De gamle lindetræer skal fjernes. Sognefogedgården mangler penge til at købe nye træer. Arkivfoto

FREDERIKSHAVN:Træerne på det særprægede og bevaringsværdige gamle stendige omkring Sognefogedgårdens have må vige for at kunne stoppe nedbrydningen af diget.

Samtidigt er det nødvendigt at fjerne de store træer for at skaffe lys og vand nok til, at folkene omkring Sognefogedgården kan bringe den gamle have tilbage til fortidens storhed.

- Træerne har fået alt for meget magt over alle de andre planter i den gamle have og truer med fuldstændigt at ødelægge det runde stendige, fortæller Erik S. Christensen, som er formand for Den Selvejende Institution Sognefogedgården.

- De gamle lindetræer har forhindret, at det planlagte lindelysthus overhovedet har fået vand og lys nok til at udvikle sig som et lysthus fra begyndelsen af 1900 tallet, fortæller Erik S. Christensen videre.

- Oprindeligt var haven en kålgård, hvor familien på gården producerede de grøntsager, som var nødvendige for tiden før man kunne handle alle sine daglige varer i SuperBest. Især grønkålen var vigtig for fortidens beboere, idet det var deres eneste mulighed for at få c-vitaminer i løbet af vinteren.

Diget er en gåde

Diget i sig selv er en gåde. Ingen ved hvornår det er blevet anlagt. Sandsynligvis er det sket i forbindelse med gårdens overgang til selveje i 1843, hvor den fraskilte Anne Dorthea From køber gården og flytter fra Holsten sammen med hendes to voksne sønner.

Den ene søn bliver forpagter på Lerbæk og bosætter sig på Lerbæks Vandmølle Østerbroen, som også havde et rundt stendige. Så gættet er, at det måske er de to brødre, som har forsynet begge gårde med de karakteristiske diger. Ingen andre gårde i området synes at have haft sådanne diger.

- Udover at træerne er ved at ødelægge diget, så er de gamle lindetræer også syge, udtaler Anette Jørgensen, som er formand for Sognefogedgårdens Venner.

- Når det blæser kraftigt, er træerne til stor fare for vores gæster og naboer, da der falder mange store grene af, fortæller formanden videre.

- Vi har valgt Bannerslund Træ- og Skovservice til at fælde de gamle træer, da det var vigtigt for os at få en professionel rådgivning om træerne, samt at arbejdet blev udført af erfarne folk.

Genskabe oprindeligt miljø

Det var ikke en nem beslutning, men en meget nødvendig en, og i stedet for de gamle syge træer, som også ødelægger diget, skal der plantes nye lindetræer på den modsatte side af diget.

- Vi vil rigtig gerne genskabe det oprindelige miljø omkring haven og træerne, fortæller Anette Jørgensen.

- Vi håber, der er nogle som kunne tænke sig at være med til at genskabe dette miljø ved at sponsorere træerne til os, da det er en meget stor post for os som en lille forening.

Foreningens indtægter kommer fra entré indtægter og medlemskab af foreningen. Derudover giver Foreningen Knivholt Hovedgaard et beløb til at dække forsikringer, vand og lys.

- Vi er derfor meget taknemmelige for de donationer, vi får ud over det, som er med til at bevare gården og vores fælles kulturarv. Der er p.t. ingen der endnu har givet tilsagn om sponsoreringen af nye lindetræer, fortæller foreningens kasserer, Poul Rughaven.

Diget er en gådeGenskabe oprindeligt miljø

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.