Løkken

Rønner i områdebyer kan fjernes

Vrå, Tårs og Løkken er fra 2014 omfattet af statsstøttet indsats med landsbyfornyelse

Hjørring Kommunes indsats mod gamle ruiner startede for knap fire år siden syd for Tårs. Med den nye pulje kan indsatsen også rykke ind i Tårs by, hvis behovet er der. Arkivfoto: Bente Poder

Hjørring Kommunes indsats mod gamle ruiner startede for knap fire år siden syd for Tårs. Med den nye pulje kan indsatsen også rykke ind i Tårs by, hvis behovet er der. Arkivfoto: Bente Poder

HJØRRING:Fra årsskiftet kan nedslidte gamle rønner i Vrå, Tårs og Løkken jævnes med jorden ved hjælp af puljen til landsbyfornyelse.

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter udmeldte i tirsdags, at Hjørring Kommune næste år får en ramme på 5,2 millioner kroner fra landsbypuljen, og som noget nyt i forhold til de to tidligere statslige særpuljer i 2010 og 2011 er grænsen for, hvor kommunen kan anvende denne pulje sat til by på under 3.000 indbyggere.

- Det er ærgerligt, at vi ikke lige kan få Sindal med, fordi der bor 50 for mange i byen i forhold til grænsen. Vi ku’ godt have brugt fra puljen i forbindelse med områdefornyelsen, som er lige op over, siger planlægger Bente Mouritzen, Plan og Udvikling.

Forvaltningen har ikke noget overblik over, hvad der venter af opgaver i de tre områdebyer, der fra 2014 bliver omfattet af indsatsen for at fjerne skæmmende bygninger.

- Vi har ikke været ude at kigge endnu, men Hjørring Kommune har fået penge til områdefornyelse af Vrå og Løkken. Det vil vi også have fokus på i den her pulje, så vi kan få en synenergi effekt ud af det, oplyser hun.

Forudsætningen for Hjørring Kommune kan udnytte tilsagnet fuldt ud er, at byrådet spæder beløbet op med godt 3,3 millioner kroner i forbindelse med budgetlægningen for 2014, idet puljemidler blot dækker 60 procent af finansieringen til hvert projekt.

Det samlede forventede beløb til landsbyfornyelse næste år kan blive på godt 8,5 millioner kroner, hvilket netop er over den ramme, som kommunen har for de to første særpuljer.

- Jeg har lige sat de to sidste underskrifter, og dermed er pengene herfra brugt, oplyser Bente Mouritzen. Vi har nu 10-12 huse i venteposition til at blive revet ned, siger Bente Mouritzen.

Dermed vil omkring 75 gamle rønner være fjernet inden årets udgang, mens fem huse er renoveret med hjælp fra de to særpuljer.

- Det er ikke mange. For det første er forudsætningen at bygningen er bevaringsværdig, og så skal ejeren stadig betale det meste selv, forklarer hun og fortsætter:

- I den nye pulje er der øget fokus på bygningsrenovering, og måske er der større interesse, hvis vi går ud og spørger. I forbindelse med områdefornyelsen i Sindal er der sat penge af bygningsfornyelse, og her blev der søgt for langt mere.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.