Udland

Rørt dronning Elizabeth takker briterne

Dronning Elizabeth erklærer sig dybt rørt over, at briterne i så stort tal har fejret hendes diamantjubilæum.

Rørt dronning Elizabeth takker briterne

Dronning Elizabeth II føler sig med egne ord "ydmyg" over den hyldest og fejring, hun har fået i forbindelse med sit 60 års jubilæum som britisk regent.

- Det har rørt mig dybt at se så mange tusinder familier, naboer og venner, der har festet sammen i sådan en glad atmosfære, siger dronningen i en tv-tale tirsdag aften.

Millioner af mennesker har deltaget i festlighederne i forbindelse med dronningens diamantjubilæum, som blandt andet har omfattet en stjernespækket koncert mandag aften.

Festlighederne kulminerede med en karettur gennem London tirsdag, hvor dronningen blev ledsaget af sin ældste søn, prins Charles og denne hustru Camilla, hvorpå den kongelige familie trådte frem på balkonen på Buckingham Palace.

Her blev de hyldet af en enorm menneskemængde, mens fly fra det royale luftvåben overfløj paladset.

Dronningens mand, den 90-årige prins Philip, var forhindret i at deltage i de sidste festligheder. Han blev hospitalsindlagt med en blærebetændelse mandag aften.

I sin tv-tale tirsdag takker Elizabeth på prins Philips og sine egne vegne de mange mennesker, der har været med til at stable det omfattende jubilæumsarrangement på benene.

- Det har været en massiv udfordring, og jeg er sikker på, at alle, der har nydt disse festlige lejligheder, indser, hvor meget arbejde der er lagt i det, siger dronningen.

- Jeg håber, at mindet om hele dette års glædelige begivenheder vil lyse op i vores liv i mange år fremover, tilføjer hun.

Dronningen har aldrig givet et interview til medierne, og ud over den årlige juletale er det yderst sjældent, at hun holder tale til sine undersåtter.

Tirsdagens tale er blevet sendt på tv i Storbritannien og i Commonwealth-landene, herunder Australien, New Zealand, Sydafrika, Indien og Canada.

/ritzau/AFP