Rohde foreslår fælles EU-militær i kontroversiel kronik

I en kronik i Berlingske foreslår Venstres EU-parlamentariker Jens Rohde et fælles EU-forsvar.

Rohde foreslår fælles EU-militær i kontroversiel kronik

Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, er blevet centrum for en ophedet debat blandt sine partifæller på weekendens landsmøde i Herning.

Årsagen er blandt andet, at han i en kronik i Berlingske Tidende blandt andet gør sig til talsmand for et fælles EU-forsvar.

I kronikken, som også er underskrevet af Erik Boel, landsformand for Europabevægelsen, står der, at "det er hul i hovedet og et stort spild af ressourcer, at de 27 EU-lande har hver sit forsvar".

På landsmødet forlyder det, at kronikken kan få den betydning, at Jens Rohde ikke bliver Venstres spidskandidat til det kommende valg til Europa-Parlamentet.

I kronikken foreslår de to forfattere, at:

"Beslutninger om EU'S ageren udadtil skal fremover kunne træffes ved flertalsafgørelse, idet det enkelte land dog kan afstå fra at deltage. Endvidere skal et forpligtende forsvarssamarbejde i EU traktatfæstes".

Begrundelsen for synspunktet, som ikke stemmer overens med Venstres officielle politik på området, er, at "EU ikke formår at spille en rolle på verdensscenen, hverken i forhold til Syrien, Iran, Israel-Palæstina osv. Derfor bliver Europa mere og mere ligegyldig i en multipolar verden".

Kronikker bliver indledt med en påstand om, at "EU har sklerose".

"EU har ganske enkelt ikke længere den nødvendige muskelkraft til at bære resultaterne af egne succesfulde beslutninger om fri bevægelighed, fælles valuta samt udvidelsen. Derfor er der behov for et nyt sæt spilleregler, der kan vitalisere fællesskabet", hedder det i kronikken.

For at øge den "folkelige forankring i samarbejdet", foreslår Rohde og Boel, at valgperioderne i EU afkortes til fire år, og at antallet af kommissionsmedlemmer skæres ned med en tredjedel.

I kronikken argumenteres der desuden for en et fælles europæisk banktilsyn for at styrke EU-landenes økonomiske ansvarlighed og soliditet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.