Romantiske Oranje i krise efter VM-bronze

Ringe spillermateriale og en romantisk tilgang til spillet er ifølge Kenneth Perez årsager til Hollands krise.

Umiddelbart tegnede det lyst for Hollands fodboldlandshold i sommeren 2014.

"Oranje", som holdet kaldes, havde trods lave forventninger vundet VM-bronze med træner Louis van Gaal, der herefter stoppede for at tage over i Manchester United.

Fremtidsperspektiverne havde været lovende, hvis ikke det var fordi, Van Gaal havde opnået resultatet med en defensiv spillestil, der ikke rimede på den hollandske selvforståelse om at spille "totalfodbold" - begrebet hollænderne opfandt i 1970'erne.

Guus Hiddink ville bringe den offensive stil tilbage, da han overtog landstrænerjobbet forud for EM-kvalifikationen sidste efterår. Det har slået fejl.

Holland har blandt andet tabt to gange til Island og senest 0-3 til Tyrkiet og befinder sig i en situation, hvor billetten til EM i Frankrig ikke længere kan sikres ved egne resultater.

- Van Gaal spillede med en meget kompakt 5-3-2-opstilling i erkendelse af, at spillerne ikke var dygtige nok til at spille "hollandsk".

- Det var forfærdeligt at se på, men gav resultater, siger den tidligere fodboldspiller Kenneth Perez, der nu fungerer som ekspert på hollandsk tv.

- Hiddink ville ikke spille på den måde og gik tilbage til en offensiv 4-3-3. Men de forreste har ikke været gode nok til at afgøre kampene, og forsvaret, der gennem flere år har været svagt, har svært ved at forsvare i det store rum, de bliver efterladt i, tilføjer Perez.

Allerede efter ti måneder på posten trådte Hiddink tilbage, og Danny Blind overtog - uden effekt. Med Blind som træner har Holland tabt til Island og Tyrkiet.

Hollands mulighed for at komme til EM består nu i at blive nummer tre i gruppe A og derefter gå videre gennem playoff-kampe.

For at blive nummer tre skal Holland vinde kampene ude mod Kasakhstan og hjemme mod Tjekkiet lørdag og tirsdag.

Samtidig skal gruppens nuværende nummer tre, Tyrkiet, smide mindst tre point i opgørene mod Tjekkiet og Island, der allerede er kvalificeret via de to øverste pladser.

- Den hollandske selvforståelse er enorm stor og vil lide et knæk, hvis det glipper. I så fald mener mange, at Blind bør trække sig.

- Men jeg tror, han får chancen for at gennemføre et generationsskifte frem mod VM og droppe de aldrende spillere, vurderer Perez.

Den sidste kategori omfatter Robin van Persie, der nu spiller i tyrkiske Fenerbahce. Han tror på EM-chancen.

- Jeg har bemærket, hvordan mine tyrkiske holdkammerater allerede tror, de er videre. Men tro mig; de vil skride i svinget, og så er det op til os at vinde to gange, siger Robin van Persie til Reuters.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst