Roséen var hele aftenen værd

Cristal levede helt op til sit verdensry

Så­dan. Her er af­te­nens høj­de­punkt klar til at bli­ve skæn­ket. Thomas Lys­gaard har godt greb i den dyre flas­ke, mens Tor­ben Kjel­le­rup ar­bej­der med fle­re af slag­sen. Den af­ten blev der åb­net fire.

Så­dan. Her er af­te­nens høj­de­punkt klar til at bli­ve skæn­ket. Thomas Lys­gaard har godt greb i den dyre flas­ke, mens Tor­ben Kjel­le­rup ar­bej­der med fle­re af slag­sen. Den af­ten blev der åb­net fire.

Jeg kom for at smage Louis Roederer Cristal Rosé, og den var hele aftenen værd. Den scorede ###### i min vurdering. Den er en stjerne, en champagne i verdensklasse. Jeg havde aldrig smagt den før, og man skal holde sig til, når muligheden endelig er der. Produktionen er nogle få tusinde flasker i gode årgange - 300 af dem kommer til Danmark - og man behøver ikke at gøre sig så mange anstrengelser for at købe et par flasker, hvis begejstringen griber én efter arrangementet er slut: der er udsolgt. Og sådan er det stort set hele tiden. Eneste mulighed er at melde sig i køen af særlig gode kunder i vinforretningen, lægge et ønske ind blandt de andres i køen -og så vente og håbe, at ens nummer bliver trukket ud i det lotteri. Hvis man vinder, koster det ca. 3000 kr. for en flaske. Vi smagte årgang 2000. Den var pompøs, men meget ung. Det tog lidt tid i glasset, inden den åbnede sig og begyndte at frigive detaljer. Det var en oplevelse at mærke, hvordan den begyndte stringent og strengt, åbnede lidt i bouqueten og blev større og større i både duft og smag. Skulle man være så heldig at have en flaske eller to, er det en god ide at lade dem ligge nogen tid endnu, mindst fem-syv år, hvis lagerbetingelserne er optimale. Vi smagte også den almindelige Cristal i samme årgang (#####¤, 1800 kr.). Den er også strålende, men også meget ung endnu. Det er ikke champagne for nybegyndere, fordi der skal arbejdes med den, før den åbner sig. Vi smagte yderligere tre Louis Roederer-champagner fra årgang 2000 (alle koster 469 kr.). Jeg vurderede dem alle til ####¤¤, men Blanc de Blancs, som udelukkende er fremstillet af Chardonnay-druer var meget tæt på de fem. Der er komprimeret et imponerende potentiale i den vin. Jeg lod den står i næsten 20 minutter i glasset, før den for alvor dukkede frem fra sit skjul. Det er ikke sådan, man normalt tænker på Champagne. De to øvrige var Rosé og den almindelige årgangs-champagne fra huset. Endelig smagte vi den almindelige Louis Roederer Brut uden årgang (####¤¤, 369 kr.), og det er normalt den, man møder. Det er lækker vin, den er lige til at gå til, og den kan købes. Den imponerende række blev præsenteret af Damien Motte, eksportchef hos Louis Roederer, hos Lysgaard og Kjellerup i Aalborg. Helt retfærdigt var der fuldt hus i smageafdelingen den aften. Det rige champagnehus har bredt sine aktiviteter ud på andre distrikter. Bl.a. ejer det Domaines Ott i Provence, kendt for at fremstille en af verdens dyreste rosévine, hvis man ser bort fra champagnerne. Den smagte vi også, og den var god. Den scorede let fire stjerner og var tæt på de fem med fin elegance og fylde. Men en pris på 259 kr. er i overkanten af det, jeg vil betale, hvilket er helt uinteressant, for andre er mere betalingsvillige. Alt bliver solgt, straks en ny årgang sendes på markedet. Aftenens store skuffelse var 2004 Clos Mireille Blanc de Blanc, en af Otts hvide vine (##¤¤¤¤). Den var helt ved siden af det, jeg forventer af en hvid vin. Efter min mening ville det være helt tosset at betale de forlangte 249 kr. for en flaske. Jeg spurgte mine naboer ved bordet om deres mening. Deres dom var noget mildere. Nej, så er det meget sjovere at købe en flaske fra Château Haut-Beauséjour i Saint-Estephe (####¤¤), som også ejes af den store koncern. Vi smagte årgang 2004, der er stærkt undervurderet, fordi den er kommet i klemme mellem de meget berømmede og solrige årgange 2003 og 2005. Det er den slags, man skal gå efter, hvis man gerne vil drikke en frisk, ren Bordeaux, der kan holde nogle år lagringspotentiale i sig. Prisen er 199 kr. Således kom vi i gang med smagesæsonen på fornemste vis. Der er planlagt mange spændende aktiviteter rundt om i landsdelen de næste par måneder, som det fremgår af vores oversigt over smagninger.