Roses den som roses bør

Byrådsmedlemmerne kappedes om at tage æren for mad-sagen

HADSUND:For folk, der ikke ynder den særlige duft af selvros, blev luften i byrådssalen en anelse stram i aftes. Her udviklede debatten om den fremtidige mad til beboerne på de kommunale plejecentre sig nemlig til lidt af en kamp om at tage æren for beslutningen. Den særegne - nogle vil mene ildelugtende - øvelse begyndte, da Johannes Sørensen læste et længere indlæg op, hvor han ridsede forhistorien for beslutningen op. I den forbindelse fremhævede han sin egen betydning for, at licitationen over leveringen af mad til plejecentrene i 11. time også åbnede mulighed for leverandører af varmholdt mad. - Frisklavet varm middagsmad er en vigtig del af et godt liv. Derfor har jeg ofte her i byrådet til trods for skoserier og mobning ærligt kæmpet for, at pensionister i eget hjem og nu også på vore plejehjem hver dag kunne få frisklavet varm mad frem for opvarmet køle/vakuummad, lød det indledningsvis fra Borgerlistens enlige repræsentant, der endte med at glæde sig over den på det tidspunkt forestående beslutning. Den gik ud på at godkende det valg, socialudvalget allerede har gjort af leverandør, nemlig Mariager Diner Transportable, der til stor overraskelse for mange leverede et konkurrencedygtigt og velsmagende bud i konkurrence med kølemaden. Johannes Sørensens indlæg blev øjensynligt for meget for borgmester Karl Christensen, der ikke ville stå tilbage. - Selvros er velros. Men du glemte at nævne, at varmholdt mad kun kom med i udbuddet, fordi borgmesteren trådte i karakter og fik det med i udbudsmaterialet, sagde han. Og det fik endelig Mogens Jespersen (V) til at blande sig: - Det var da vist kun fordi, vi stod i kulissen og pressede på, sagde han på vegne af Venstre. Og det måtte Karl Christensen så indrømme "vist nok ikke var helt forkert". Tilhørerne - heriblandt en mindre gruppe ansatte i plejecentret Skovgårdens køkken - kunne desuden høre socialudvalgets formand Poul Bergmann forklare, hvorfor man endte med at gå på kompromis med valgfriheden, der oprindeligt var en af grundene til, at man valgte at lukke køkkenet og sende madproduktionen ud i licitation. - Jeg er sikker på, at kølemad er fremtidens løsning, men hovedet skal med, når man tager en beslutning, og tiden er åbenbart ikke moden endnu. Når ældrerådet var enige, var det vanskeligt at sige nej, sagde han og kom så til at så tvivl om det rigtige i beslutningen. Poul Bergmann luftede nemlig tanken om, at man måske burde have prøvesmagt maden over længere tid for at sikre sig, at leverandørerne kunne holde kvaliteten. Det påpegede Mogens Jespersen, der tolkede det som en undsigelse af den valgte leverandør. - Sådan var det ikke ment, men man ved jo godt fra madlavningen derhjemmefra, at det ikke falder lige heldigt ud hver gang, sagde Poul Bergmann, hvis erfaringer fra kødgryderne udløste nogen moro i byrådssalen. På den mere alvorlige side kan det konstateres, at beslutningen også handler om penge, og byrådet forventer at kunne spare 1,5 mio. kr. på at få leveret maden udefra. - Og vi er nødt til at få vores budgetter til at hænge sammen, sagde Karl Christensen, der mindede om, at byrådet "for to-tre år siden" havde taget det første skridt af beslutningen ved at pille en planlagt renovering for tre millioner kroner ud af budgettet. - Allerede på det tidspunkt sendte vi et signal om, at madproduktion på Skovgården var på vej til udfasning. Beslutningen har været længe undervejs, men det er så det, der er blevet en realitet nu, sagde borgmesteren. Så pr. 1. marts står menuen på de kommunale plejecentre på varmholdt mad fra Mariager Diner Transportable.