Naturvidenskab

Roskilde er klar, hvis vandet kommer oppefra

Halm og flis i bunkevis er et af værnene mod en våd og smattet Roskilde Festival.

sidste år endte det i ren panik, da vejret fik overtaget på Roskildefestivalen. Men regnvejr er en trofast følgesvend på festivalen. Her en scene fra 2004.

sidste år endte det i ren panik, da vejret fik overtaget på Roskildefestivalen. Men regnvejr er en trofast følgesvend på festivalen. Her en scene fra 2004.

Gennemblødt tøj, oversvømmede telte og et blævrende mudderkaos, der ødelagde oplevelsen for selv den mest inkarnerede festivalelsker. Det var essensen af sidste års Roskilde Festival, som alle dage var udsat for konstante regnskyl og skybrud. Men i år vil ledelsen bag Nordeuropas største musikbegivenhed ikke tages med regnbukserne nede om gummistøvlerne, når festen officielt skydes i gang i dag. - Sidste år improviserede vi os meget frem under festivalen. Men nu er beredskabet blevet udvidet, og der er klare procedurer for, hvad vi skal gøre, hvis regnen skulle vælte ned, siger Esben Danielsen, der er talsmand for Roskilde Festival. Et af de nye tiltag er, at der vil være halm og store bunker af flis på campingområdet, så festivalgæsterne selv kan være med til at forhindre, at deres lejre drukner i vand. I fjor kom man først i tanke om at dele ud af det sugende materiale langt inde i festivalen. - Det viste sig at være ekstremt effektivt, så denne gang vil vi informere publikum, før det bliver aktuelt, siger talsmanden. De voldsomme regnskyl i 2007 gjorde, at mange pludselig blev hjemløse, fordi deres telte og soveposer forsvandt eller blev ødelagt. I stedet fik de lov at tilbringe nætterne i nogle af festivalens scenetelte. Men der blev først åbnet op for de attraktive pladser, da tusindvis af frysende gæster allerede havde mistet festhumøret og forladt festivalen. - Sidste år skulle vi vente på, at brandmyndighederne gav tilladelse til, at publikum måtte overnatte på scenerne. Men på det punkt er vi også klar til at rykke med det samme, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Esben Danielsen. Ifølge ham vil selve festivalpladsen også være betydelig mindre smattet i tilfælde af masser af nedbør. De mange dræn er blevet renset grundigt efter at have været på overarbejde i 2007, og bassinerne, der skal tage imod regnvandet, er også i fin form. - Når drænene virker, løber vandet til to store bassiner. Men de viste sig ikke at være store nok og flød derfor hurtigt over. Men nu kan vi pumpe dem tomme, så de virker kontinuerligt. For at være sikker på, at samtlige gæster får den rigtige information i god tid og kan tage deres forholdsregler, vil arrangørerne gøre brug af storskærme, konferencierer, festivalens radio og avis samt en sms-tjeneste, der er gratis. Men Esben Danielsen satser ikke overraskende på, at der hverken bliver brug for flis eller regnjakker under den 38. udgave af Roskilde Festival. - Vejrudsigter er selvfølgelig meget usikre, men lige nu ser det ud som om, at det bliver godt vejr med nogle få byger. Og det er faktisk det helt perfekte festivalvejr. For vi vil nemlig gerne have en smule vand af hensyn til støvet og lugten, siger han.