Rotterne kommer - sådan holder du dem væk

Antallet af skader forårsaget af rotter stiger, så forebyggelse er vigtig

Arkivfoto: Mette Nielsen
Danmark 19. oktober 2017 12:21

DANMARK: Rotter er et stigende problem for danske boligejere, og det er uanset, om man bor i hus eller lejlighed. Ifølge tal fra Boligejernes Videnscenter er antallet af rotteanmeldelser fra borgere til kommunerne steget med næsten 50 procent fra 2007 til 2016. Det oplyser Topdanmark.

Hvis man opdager en rotte i sin bolig, i gården eller på ens grund, har man pligt til at anmelde det til sin kommune, der vil sætte en professionel skadedyrsbekæmper til at klare problemet.

Det har ingen betydning for rotternes formering, om det er sommer eller vinter. Men hvor rotterne om sommeren nemmere kan finde varme, afskærmede områder til at yngle, så søger de om vinteren ned i kloakkerne eller ind i boliger.

- En rotte flytter sjældent ind alene, og kommer rotterne først indenfor, kan de ødelægge isoleringer i huset, når de bygger gange eller reder til resten af familien. Derudover kan de gnave hul i kloakrør, vandrør og ledninger, og det kan medføre vandskade, kortslutninger eller brandskader, forklarer salgschef i Topdanmark i Aalborg, Kristian Juel-Storgaard.

I 2016 havde Topdanmark 2025 anmeldelser om skader forsaget af rotter, hvilket var det højeste antal i tre år.

To rotter bliver til 50

At der i Danmark er kommet langt flere rotter de seneste år, skyldes blandt andet mildere vintre med bedre yngleforhold, samt at mange gamle kloakker i Danmark er i dårlig stand.

- Rotter yngler ikke i velfungerende kloakker, da de jævnligt bliver gennemstrømmet med vand. Der, hvor problemet opstår, er, når offentlige og private kloakker er i dårlig stand og ikke vedligeholdes. Hvis kloakkerne ikke er vedligeholdt, kan rotterne yngle i de brud eller huller, der kan være, eller i ledninger som ikke længere er i brug, fortæller Kristian Juel-Storgaard.

Ifølge Boligejernes Videnscenter har forsøg vist, at et rottepar på et år kan bliver til 50 rotter. Men med mildere vintre og nemmere adgange til boligerne, kan antallet komme helt op over 800 rotter på et år.

Få et rottefrit hjem

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...