Udland

Rouhani øjner løsning på svær konflikt efter atomaftale

Isbruddet mellem Iran og Vesten i atomaftalen kan bane vej for løsning på konflikter, siger Irans præsident.

Udsigten til løsninger på Mellemøstens værste konflikter er blevet bedre i kraft af den aftale, Iran og seks stormagter har indgået om iranernes atomprogram, lyder meldingen fra Teheran.

I en tv-optræden søndag siger Irans præsident, Hassan Rouhani, at atomaftalen fra midt i juli viser, at diplomatiet er den eneste vej til at løse svære politiske knuder og kriser.

- Løsningen i Yemen er politisk. Det er den også i Syrien. Aftalen vil skabe en ny atmosfære. Det politiske klima vil være bedre, siger Hassan Rouhani.

Præsidenten siger blandt andet, at han aldrig var i tvivl om et positivt udfald af det tilsyneladende endeløse tovtrækkeri om atomaftalen, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben til gengæld for, at man ophæver sanktioner mod landet.

- Jeg tvivlede ikke et sekund på, at det ville lykkes, siger Rouhani.

Aftalen, som Iran indgik med USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland, medfører, at iranerne skal skrue ned for atomblusset og afmontere dele af programmet.

Men trods underskrifterne på aftalen står en række stridigheder mellem Iran og Vesten tilbage, blandt andet Syrien og Yemen.

Iran har støttet Syriens præsident, den internationalt fordømte Bashar al-Assad, mens landet har ytret opbakning til Houthi-oprørerne i Yemen, hvor Vesten ønsker styret genindsat.

Saudi-Arabien, som er en tæt allieret til USA, har stået i spidsen for månedlange bombetogter og angreb på houthierne.

Tidligere søndag har den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sagt, at atomaftalen vil styrke sikkerheden i Mellemøsten.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.