Rullepølsemadder kræver godkendelse

Hvis bare der en gang imellem bliver smurt en rullepølse- eller en ostemad i Aalborg Kommunes boenheder for gamle, skal køkkenet være godkendt af Fødevareregion Nord.

Det fastslår Mette Hjulmand-Lassen, der er souschef i Fødevaredirektoratets kontor for egenkontrol, import og eksport. Ældre- og handicaprådmanden i Aalborg, Anni Kjeldgaard, mener ellers at boenheder med færre end 12 beboere havde fået en generel dispensation via Kommunernes Landsforening. Men ifølge Mette Hjulmand-Lassen er der aldrig givet sådan en dispensation. - Det er korrekt, at vi på et tidspunkt indførte en bagatelgrænse, når der var tale om et køkken til færre end 12 personer. Men det var til kantinekøkkener og den slags. Køkkener i tilknytning til plejehjem er ikke omfattet af dispensationen, siger hun. Nogle af boenhederne i Aalborg Kommune kan godt være omfattet af dispensationen. Det gælder de steder, hvor beboerne selv er i stand til at købe ind og tilberede maden. Men hvis der er personale involveret i madlavningen, har Fødevaregion Nord et afgørende ord at skulle have sagt. - Kravene afhænger af, hvor meget der skal tilberedes i det enkelte køkken. Derfor er det op til fødevareregionernes vurdering i hvert enkelt tilfælde, hvilke krav der skal være opfyldt, for at forholdene er i orden, siger souschefen fra Fødevaredikrektoratet. Urimelige krav Anni Kjeldgaard mener, at de krav, som Fødevareregion Nordjylland stiller til boenhedernes køkkener, er unødvendigt skrappe. Blandt kræves det, at de ansatte enten har en faglig udddannelse eller erhverver et certifikat. Det kan ske ved at gennemgå det såkaldte pølsekursus, som varer tre dage. Rådmanden finder kravet urimeligt i betragtning af, at langt de fleste ufaglærte har arbejdet med mad i årevis uden problemer. Tilmed leveres maden som færdigretter til boenhedernes køkkener. - Selv når det drejer som om færdigretter eller at håndtere en rullepølse, kan der sagtens være nogle hygiejniske forholdsregler, der skal tages. Det sikrer vi os blandt andet ved, at det skal være faguddannet personale. Enten ansatte med en social- og sundhedsuddannelse eller ufaglærte, der har taget de nødvendige kurser, siger Mette Hjulmand-Lassen. Anni Kjeldgaard forudser, at det kan koste Aalborg og mange andre kommuner millioner af kroner, hvis de skal leve op til Fødevareregion Nordjyllands krav. Især hvis de mange køkkener i kommunens over 100 boenheder skal bygges om for at leve op til kravene. Ældre- og handicaprådmanden i Aalborg har opfordret fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) til at kigge på sagen.