Rumæner lokket til Danmark: Vi fik mad fra skraldespande

Herboende rumænere lovede angiveligt landsmænd arbejde, men de endte med at lede efter mad i skraldespande.

29. september 2015 15:44 - Opdateret 29. september 2015 15:46

Det var med udsigten til et arbejde som maler, at en rumænsk mand i foråret sidste år sagde farvel til sin hustru og satte sig ind i en bus med retning mod Danmark.

Opholdet blev dog ingen succes. I stedet for at arbejde levede den 46-årige mand under primitive kår, mens en gruppe landsmænd ifølge anklagemyndigheden misbrugte hans identitet til at begå kriminalitet.

- Jeg ventede i to måneder, men der var ikke noget arbejde at få, siger den 46-årige.

Ved Retten i Hillerød er tre herboende rumænske søskende tiltalt for groft bedrageri, menneskehandel, vold og trusler mod 17 rumænere, og det er i den forbindelse, at det påståede offer tirsdag er mødt op for at vidne.

Det var den ældste af de tiltalte, en 39-årig mand, der havde stillet ham jobbet som maler i udsigt. Det var også ham, der betalte for rejsen og indlogerede ham og en kammerat på et motel i Fredensborg, forklarer vidnet.

- Vi havde ingen penge til mad, men nogle familiemedlemmer til de tiltalte kom med noget. Det var mad fra skraldespande. Vi var også selv ude at kigge i skraldespande efter mad.

Umiddelbart efter ankomsten til Danmark tog en søster til de tiltalte den 46-årige med til Borgerservice. Formålet var angiveligt at skaffe danske papirer.

- Jeg skrev under, men jeg var ikke klar over, hvad jeg skrev under på. Det var jo kun dem, der kunne dansk, siger vidnet.

Anklagemyndigheden mener, at de tiltalte brugte de 17 rumæneres identiteter til at købe varer og svindle for cirka 1,2 millioner kroner.

Den 46-årige fortæller da også, at de tiltalte på et tidspunkt flyttede ham og nogle andre rumænere til et hus i Jylland. Han havde ikke noget valg, lod de tiltalte ham forstå.

- Vi fik at vide, at vi skulle være i huset og skrive under, når der kom pakker til os, men vi måtte ikke åbne dem, siger han.

De tiltalte nægter at have udnyttet deres landsmænd. De afviser også at have tæsket og truet flere af dem til tavshed.

Derimod skal de påståede ofre have rejst til Danmark og medvirket til bedrageriet af egen fri vilje, mener forsvarerne til de tiltalte.

Retssagen i Hillerød er den første i et større kompleks, der efter alt at dømme er danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Anklagemyndigheden anslår, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket til Danmark.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...