Udland

Rumænsk topminister mistænkt for ph.d.-fusk

Store dele af den rumænske premierministers ph.d.-afhandling skal være plagieret, skriver tidsskriftet Nature

Rumænsk topminister mistænkt for ph.d.-fusk

Rumæniens premierminister, Victor Ponta, skriver sig nu på den lange liste over politikere, som mistænkes for at have fusket med videnskabeligt arbejde. Det skriver det videnskabelige tidsskrift Nature.

I en nyhedsartikel skriver magasinet, at det har set dokumenter, som er indleveret af en anonym whistleblower, der indikerer, at mere end halvdelen af den 432 sider lange afhandling "består af kopieret tekst".

Afhandlingen er blevet udarbejdet i 2003, men selv benægter premierministeren alle beskyldninger og kalder det for et politisk plot. Ministeren mener, at det kan være hans politiske modstandere, som har lanceret historien.

Han melder sig klar til at deltage i alle former for initiativer, som kan være med til at bevise hans uskyld i sagen.

Sagen kommer blot en måned efter, at landets daværende forskningsminister Ioan Mang måtte træde tilbage efter at være blevet afsløret for at have plagieret en tekst.

Der er også andre eksempler på, at sager om plagiering af videnskabeligt arbejde får vidtrækkende konsekvenser for politikere.

Sidste år måtte den daværende tyske forsvarsminister Karl Theodor zu Guttenberg trække sig og forlade politik, da det kom frem, at han havde svindlet i forbindelse med en doktorafhandling fra 2006.

Karl Theodor zu Guttenberg fik frataget sin doktorgrad, efter det blev opdaget, at hele sider i hans ph.d.-afhandling var kopieret direkte fra avisartikler, taler og andres opgaver uden kildehenvisninger.

/ritzau/AFP