Udland

Rumskib når rumstation på rekordtid

Et rumskib har barberet mere end halvdelen af den normale rejsetid til den internationale rumstation.

Rumskib når rumstation på rekordtid

Et russisk rumfartøj har torsdag koblet sig til den internationale rumstation, ISS, som er i permanent kredsløb om Jorden - og himmelfærden fra affyringsrampen til den fjerne destination er tilbagelagt på rekordtid.

Turen, som under normale omstændigheder tager omkring to dage, varede kun seks timer, rapporterer nyhedsbureauet dpa.

Det skyldes en ny rejsemanøvre, hvor det ubemandede fartøj roterede færre gange rundt om jordkloden - i alt fire gange - før den nåede frem til rumstationen, der svæver ubesværet i 350 kilometers højde.

Om bord på det russiske rumfartøj var forsyninger, brændstof, videnskabeligt udstyr og gaver til rumstationens mandskab.

Efter yderligere test kan den nye fremgangsmåde muligvis også blive anvendt til de bemandede Soyuz-kapsler. Det vil ikke blot gøre rumrejsen hurtigere, men også billigere, lyder det.

- Hvis man kan få besætningen i kredsløb og om bord på den internationale rumstation, så ville de være en enorm gevinst i forhold til de mere end to dage, som det tager i dag, fortæller Dan Harman fra den amerikanske rumfartsorganisation, Nasa.

Den internationale rumstation, ISS, er i øjeblikket bemandet med tre russiske kosmonauter, to astronauter fra USA og én fra Japan.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.