Udland

Rusland beskylder Norge for brud på folkeretten

Norge og Rusland er endt i en strid om råderet, men den norske regering har ikke behov for dialogen.

Norge suger olie uden for eget territorium, lyder påstanden fra Rusland, som har budt den norske regering til dialog.

Men Norge har ikke besvaret invitationen fra ledelsen i Moskva.

Striden handler om norske planer for olieboringer i det nordlige Barentshavet tre steder på Svalbardsblokken, og det udløser protester i Rusland.

De tre områder blev i januar udbudt i en koncessionsrunde. Rusland mener, at stederne ligger uden for norsk råderet, og russerne beskylder i klar tale Norge for at bryde folkeretten, skriver avisen Klassekampen.

- Vi har tilbudt den norske side bilaterale konsultationer for at diskutere regulering af råolieaktiviteterne på Svalbards kontinentalsokkel. Men vi har ikke fået noget svar, siger presseattaché Andrej Kulikov ved Ruslands ambassade i Oslo.

Ruslands forståelse er, at de tre steder er omfattet af Svalbardtraktatens bestemmelser om, at alle lande har lige ret. Norske myndighederne mener, at blokkene ligger på norsk kontinentalsokkel.

Underdirektør i udenrigsministeriet i Norge, Kristin Enstad, fortæller, at regeringen har været i kontakt med andre landes myndigheder i sagen, men ikke med Rusland.

- Norges olieforvaltning hviler trygt på folkeretsligt grundlag, og den omtalte koncessionsrunde i Barentshavet giver ikke grundlag for protester, siger hun til Klassekampen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.