Rusland beskylder Tyskland for grundløs påstand om forgiftning

Tysklands påstand om forgiftning af russisk oppositionspolitiker kan skabe diplomatisk krise, advarer Moskva.

Det trækker op til en diplomatisk krise mellem  Rusland og Tyskland på grund af Navalnyj-sagen. Det fik den tyske ambassadør i Moskva at vide på et møde onsdag i Ruslands udenrigsministerium. Rusland forlanger dokumentation for Tysklands påstand om, at Aleksej Navalnyj (foto) blev forgiftet.

Det trækker op til en diplomatisk krise mellem Rusland og Tyskland på grund af Navalnyj-sagen. Det fik den tyske ambassadør i Moskva at vide på et møde onsdag i Ruslands udenrigsministerium. Rusland forlanger dokumentation for Tysklands påstand om, at Aleksej Navalnyj (foto) blev forgiftet.

MOSKVA:Rusland beskylder Tyskland for at fremsætte "grundløse" påstande om den formodede forgiftning af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det russiske udenrigsministerium indkaldte onsdag den tyske ambassadør i Moskva, Geza Andreas von Geyr, til en samtale om de "grundløse beskyldninger".

Ambassadøren blev på mødet advaret om risikoen for en diplomatisk krise mellem de to lande på grund af "Berlins åbenlyse udnyttelse af situationen (med Navalnyj) til at miskreditere vores land".

Aleksej Navalnyj, der er kendt som stærk kritiker af Vladimir Putins regering, blev for få uger syg under en flyvning fra Sibirien til Moskva.

Efterfølgende blev han lagt i kunstig koma. Ifølge Tyskland, hvor han senere blev fløjet til for at få behandling, blev han forgiftet med nervegiften Novitjok.

Rusland har tidligere bedt den tyske regering om at fremsende beviser, deriblandt medicinsk dokumentation, for påstanden om nervegiften.

Hvis Tyskland ignorerer anmodningen fra Moskva, vil det blive anset som en "fjendtlig provokation", som vil påvirke relationerne mellem landene, fik ambassadør von Geyr at vide på mødet, oplyser udenrigsministeriet i Moskva.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde onsdag, at der er en "betydelig" sandsynlighed for, at den mistænkte forgiftning af Navalnyj skete på ordre fra højtstående personer i det russiske statsapparat. Det skriver Reuters.

- Fra vores side vil vi gøre, hvad vi kan, for at mindske risikoen for, at den slags ting sker igen, sagde Pompeo i et radioprogram.

- Jeg tror, at der i verden er kommet en forståelse for, at det her ikke er den måde, normale lande handler på, og det vil vise sig at blive dyrt for russerne, sagde han.

Udenrigsministrene fra G7-landene fordømte tirsdag i en erklæring den "bekræftede forgiftning" af Navalnyj.

Den 44-årig uddannede jurist er i bedring og er ikke længere i kunstig koma, oplyste det hospital i Berlin, hvor han bliver behandlet, mandag.

Herhjemme er sagen om Navalnyj på dagsordenen, når Det Udenrigspolitiske Nævn torsdag formiddag holder møde. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.