Udland

Rusland bifalder halv aftale mellem Kijev og separatister

Tilbagetrækning af våben skal indledes fra torsdag, hedder det i aftale mellem Ukraine og separatister.

Ruslands regering modtager med forsigtig optimisme nyheden om en aftale mellem Ukraine og prorussiske separatister om tilbagetrækning af alle våben fra kampzonen.

- Det er positive nyheder, specielt før mødet 2. oktober, siger regeringens talsmand, Dmitrij Peskov.

Regeringen i Rusland, som af Vesten beskyldes for at være selve kilden til konflikten, opfordrer til, at fredsaftalen implementeres helt.

Våbenhvileaftalen blev indgået i februar i den hviderussiske hovedstad, Minsk, hvor man også i efteråret 2014 indgik en aftale, som kort efter blev krænket.

- Et egentlig gennembrud vil være en fuld implementering af Minsk-aftalen, som blev skåret ud i pap og ikke lægger op til fortolkninger, siger Peskov.

Den ukrainske regering indgik tirsdag en aftale med prorussiske separatister i provinserne Donetsk og Lugansk om, at både tunge og lette våben trækkes tilbage, herunder kampvogne.

Det bekræfter Martin Sajdik fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, som overvåger konflikten i den tidligere sovjetrepublik.

- Den omhandler tilbagetrækning af kampvogne, mortérvåben og artilleri med kalibre på under 100 millimeter og rækkevidde på 15 kilometer. Den første tilbagetrækningsfase indledes om to dage, oplyser Sajdik.

Den ukrainske konfliktudsending, tidligere præsident Leonid Kutjma, har underskrevet aftalen, bekræfter OSCE.

Artilleri med kalibre på over 100 millimeter er allerede fjernet fra kampzonen.

/ritzau/Tass

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst