Udland

Rusland blokerer for FN-tekst om massakre

Rusland vil ikke godkende FN-udtalelse, der retter en anklagende finger mod Syriens regering efter massakre.

Rusland blokerer for FN-tekst om massakre

En udtalelse fra FN's Sikkerhedsråd, der fordømmer sidste uges massakre i den syriske landsby Tremseh, ser ikke ud til at få opbakning fra Rusland.

Russiske udsendinge er imod teksten, fordi det i deres øjne fortsat ikke er helt klart, hvad der er foregået i Tremseh, siger FN-diplomater.

Ifølge de meldinger, der er kommet fra syriske aktivister, blev over 150 og måske op imod 250 mennesker dræbt i byen i løbet af torsdag.

Den syriske regering hævder, at 39 mennesker er dræbt, og at kun to af dem var ubevæbnede civile.

I FN's Sikkerhedsråd blev der mandag fremlagt et udkast til en udtalelse, der betegner blodsudgydelserne i Tremseh som en "krænkelse" fra den syriske regerings side af dens forpligtelser over for FN-udsending Kofi Annan.

Præsident Bashar al-Assads regering har forpligtet sig til at overholde Annans fredsplan og ikke anvende tunge våben i konflikten.

Men inden Rusland kan støtte nogen udtalelse fra FN, vil den have generalmajor Robert Mood, som er leder af FN's observatører i Syrien (UNSMIS), til at briefe Sikkerhedsrådet.

FN-talsmand Martin Nesirky siger, at UNSMIS fortsat arbejder på at fastslå, præcis hvad der skete i Tremseh, men at det er "ret åbenlyst, at der foregik noget forfærdeligt der, og at der blev anvendt tunge våben".

Mens Sikkerhedsrådet overvejer mulige udtalelser, er Kofi Annan i Moskva, hvor den tidligere FN-generalsekretær mandag aften drøftede situationen i Syrien med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov. Tirsdag mødes han med præsident Vladimir Putin.

Samtidig er FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, på vej til Beijing, hvor han ligeledes skal tale med landets ledere om den 16 måneder lange og blodige konflikt i Syrien.

Sammen med Rusland er Kina det af Sikkerhedsrådets permanente medlemmer, der har været mest modvillig i fordømmelse af Assad-styrets overgreb på oppositionen i Syrien.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.