Udland

Rusland er klar til at give Ukraine et lån

Den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, besøger tirsdag Moskva, mens masseprotester fortsætter.

Rusland er klar til at give Ukraine et lån

Rusland kan yde Ukraine et lån, hvis Kijev anmoder om det, skriver nyhedsbureauet Interfax i Moskva med henvisning til præsidentrådgiveren Andrej Belousov.

- Situationen i Ukraine er nu engang sådan, at landet ikke vil kunne opretholde den økonomiske stabilitet uden lån fra den ene eller den anden side, siger han og tilføjer:

- Jeg udelukker ikke, at et lån vil blive ydet, hvis der bliver anmodet om det.

Ukraine har bedt EU om et lån på 20 milliarder euro (over 145 milliarder kroner), sagde premierminister Mykola Asarov ifølge nyhedsbureauet Interfax i sidste uge.

Det store økonomiske lån er angiveligt nødvendigt, hvis landet skal underskrive den handels- og associeringsaftale med EU, som regeringen i Kijev pludselig rykkede bort fra i sidste måned.

EU har sat forhandlingerne om en stor handels- og associeringsaftale med Ukraine i bero. Det oplyste EU's udvidelses- og naboskabskommissær, Stefan Füle, søndag på Twitter.

Han skriver, at den ukrainske regerings argumenter "ingen hold har i virkeligheden".

- Ord og handlinger af præsidenten og regeringen angående associeringsaftalen er længere og længere væk fra hinanden. Deres argumenter har ingen hold i virkeligheden, hedder det.

Afblæsningen af forhandlingerne sker på trods af, at Ukraines vicepremierminister, Serhij Arbusov, fredag slog fast, at landet "snart" ville underskive aftalen med EU.

Stefan Füle skriver på Twitter, at han ikke har hørt fra den ukrainske regering siden sidste uge, hvor kommissæren krævede et håndfast svar fra ukrainerne om, hvorvidt de ville underskrive aftalen.

Mandag holder EU's udenrigsministre møde i Bruxelles. Øverst på dagsordenen står situationen i Ukraine, hvor omkring 200.000 demonstranter søndag var på gaden i Kijev for at protestere mod præsident Viktor Janukovitj' kurs over for EU.

Udenrigsministrene holder i samme ombæring arbejdsfrokost, hvor den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, er inviteret.

Præsident Janukovitj besøger tirsdag Moskva.

I Kijev er situationen blevet skærpet, efter at tusinder fra det østlige Ukraine har samlet sig til moddemonstrationer over for oppositionen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.