Udland

Rusland får fingeren af Litauen - køber gas i USA

Litauens forsøg på at vriste sig fri af Ruslands gasmonopol følges med stor interesse i baltiske lande og EU.

Litauen meddeler lørdag, at det har underskrevet en aftale om at købe flydende naturgas fra USA. Formålet er at gøre sig mere uafhængig af gas fra Rusland.

Det følges med stor interesse i Estland og Letland, der er bekymret for Ruslands ageren i Ukraine og frygter, at Rusland vil bruge sin gasdominans til at destabilisere de baltiske lande.

Den litauiske aftale er indgået med selskabet Cheniere Energy i Houston, USA. De første amerikanske leverancer af LNG - flydende gas - ventes at nå til Litauen i begyndelsen af 2016, oplyser det nationale gasselskab Litgas.

- Denne aftale, som er indgået med Cheniere, vil sikre os adgang til det meget produktive marked for naturgas i USA, siger Litgas' øverste chef, Dominykas Tuckus.

Men det bliver ikke de første leverancer af flydende gas.

Litauens første flydeterminal til LNG-leverancer blev taget i brug i januar. Det blev dermed det første anlæg, som svækker Ruslands monopollignende stilling.

Litauen, der har tre millioner indbyggere, vil i første omgang importere 0,54 milliarder kubikmeter gas fra Statoil i 2015. Det svarer til en femtedel af landets behov.

Mange steder i EU følger man mulighederne for at aftage flydende gas fra USA og andre områder af verden for at svække Ruslands greb om den europæiske energisektor.

Rusland sælger gassen direkte gennem et vidt forgrenet net af pipelines i Europa. Den russiske regering mistænkes for at bruge den russiske gas som et politisk våben.

De baltiske staters afhængighed af russisk gas bunder i de tre landes fortid som sovjetrepublikker. De blev alle uafhængige i 1991 og medlemmer af EU i 2004.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.