Rusland forlænger atter frist i gasstrid med Ukraine

Onsdag fortsætter samtalerne mellem Rusland og Ukraine, som nu har frem til 16. juni til at betale gasregning.

Rusland har endnu en gang forlænget Ukraines tidsfrist for at betale sin milliardstore gasregning til Rusland. Regeringen i Kijev har nu indtil mandag 16. juni at få en del af gælden betalt.

Det oplyser Aleksej Miller, administrerende direktør for den russiske statskoncern Gazprom, før der i Bruxelles onsdag formiddag indledes nok en forhandlingsrunde mellem Rusland og Ukraine i den langvarige gasstrid.

Gazprom havde tidligere givet Ukraine en frist til 9. juni for at betale en del af gælden, der ifølge Rusland er på over 5,2 milliarder dollar (omkring 28,5 milliarder kroner).

I forrige uge aftalte parterne dog, at de russiske gasleverancer ikke må afbrydes, så længe der fortsat forhandles om en aftale.

Rusland og Ukraine forhandler hvert år om prisen på levering af gas til Ukraine. Efter at det Moskva-venlige styre i Kijev i februar blev væltet, har Rusland næsten fordoblet priserne for gasleverancerne til Ukraine.

Ukraine betalte for nylig 786,4 millioner dollar (over 4,3 milliarder kroner) for leveringer af naturgas i februar og marts, hvilket omsider fik EU til at øjne håb om et gennembrud i den fastkørte strid.

Men siden har forhandlingerne stået i stampe, men den russiske præsident, Vladimir Putin, har trods vanskelighederne ifølge Kreml udtrykt håb om et kompromis i en telefonsamtale med den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

En tredjedel af Europas forbrug af naturgas kommer fra Rusland. Heraf flyder cirka halvdelen gennem rørledninger i Ukraine, og hvis russerne lukker for gashanerne, sådan som det også skete i 2009, vil det gå ud over energiforsyningen i Tyskland og flere andre EU-lande.

Ud over energiministrene fra Ukraine og Rusland deltager også de administrerende direktører for det russiske Gazprom og det ukrainske Naftogaz i forhandlingerne i Bruxelles, hvor energikommissær Günther Oettinger agerer som mægler.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.