Udland

Rusland mindes slaget ved Stalingrad for 70 år siden

Præsident Putin og tusinder af russere mindes slaget ved Stalingrad for 70 år siden og de to millioner omkomne

Rusland mindes slaget ved Stalingrad for 70 år siden

Byen Volgograd fik i nogle timer sit gamle navn Stalingrad lørdag, da tusinder af russere med præsident Vladimir Putin i spidsen mindes det halvt år lange slag ved den sydrussiske by i 1943 mellem sovjetiske og nazityske styrker, hvor to millioner mennesker omkom.

Slaget i og omkring Stalingrad i 1942 og 1943 blev vendepunktet for Nazitysklands fremmarch og begyndelsen til enden på Hitlers forsøg på at skabe sig et verdensherredømme.

- Stalingrad vil for altid være et symbol på vort sammenhold og uovervindelighed, sagde Putin i en tale til fremmødte og enkelte overlevende krigsveteraner.

- Byen er et symbol på ægte patriotisme. Et symbol på sovjetsoldatens store sejr, fortsatte Putin.

I dagens anledning var byens centrum dekoreret, og bybusser kørte rundt med billeder af Sovjetunionens daværende diktator Josef Stalin, der for mange russere stadig anses for at være Sovjetunionens redningsmand under krigen mod Nazityskland.

Det seks måneder lange slag blev udkæmpet under rædselsfulde forhold, og mange omkom under mand-til-mand kampe i byens ruiner. Sult, kulde, død og elendighed var dagens orden for de civile og soldater, og der var ingen nåde.

Den 2. februar 1943 var det slut. Den tyske generalfeltmarskal Friedrich Paulus, der oprindeligt rådede over en kvart million soldater, trodsede Adolf Hitlers ordre om at kæmpe til sidste mand og overgav sig sammen med over 100.000 soldater.

Slaget var Hitlers første store nederlag og førte til tyskernes tilbagetrækning fra hele Sovjetunionen i måneder derefter.

Den ødelagte by fik sit oprindelige navn Volgograd tilbage i 1961, da de daværende sovjetiske ledere indrømmede Stalins hensynsløse forfølgelse af politiske modstander og civile.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.