Udland

Rusland mister position som Vesteuropas gaskonge

Norge er for andet kvartal i træk den største leverandør af naturgas til de vesteuropæiske lande.

Norge har passeret Rusland og tilbageerobret positionen som den største leverandør af naturgas til Vesteuropa.

I første kvartal af 2015 eksporterede Norge 29,2 milliarder kubikmeter gas til vesteuropæiske lande. Det viser en opgørelse fra det statslige selskab, Gassco, der står for transporten af norsk naturgas.

Rusland sendte i samme periode godt 20 milliarder kubikmeter naturgas af sted til Vesteuropa ifølge tal fra russiske Gazprom.

Norge blev i 2012 for første gang den førende eksportør af naturgas til Vesteuropa, men allerede året efter satte Rusland sig igen på tronen.

At Norge nu igen er størst er sandsynligvis en konsekvens af EU's forsøg på at gøre sig mindre afhængig af russiske energiforsyninger - blandt andet som følge af utilfredsheden med Ruslands rolle i det østlige Ukraine.

Men det store fald i de globale oliepriser spiller også ind.

Ifølge nyhedsbureauet NTB tilbyder Norge en mere fleksibel prissætning end Rusland, og de store importører af naturgas venter med at handle i Rusland i håb om, at den lavere pris på olie også resulterer i prisfald på naturgas.

Tendensen viste sig allerede i sidste kvartal i fjor, da Vesteuropa købte mere naturgas i Norge end i Rusland.

Set over hele 2014 var Rusland dog den største leverandør af energi til EU. Ruslands markedsandel faldt godt nok til 42 procent fra 43 procent året før, mens Norges andel gik fire procentpoint frem til 38 procent.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.