Rusland trækker sig fra krigsforbryderdomstol

Ruslands regering tilbagekalder underskrift på Rom-statut. ICC har ikke levet op til forventning, lyder det.

Ritzau
The entrance of the ICC is seen in The Hague Foto: Reuters/© Jerry Lampen / Reuters
Udland 16. november 2016 16:42 - Opdateret 16. november 2016 16:43

Rusland trak onsdag sin underskrift på det dokument, der førte til oprettelsen af Den Internationale Straffedomstol (ICC), tilbage.

Ifølge den russiske regering har den såkaldte Rom-statut ikke levet op til, hvad det internationale samfund forventede. Rom-statutten gik forud for oprettelsen af krigsforbryderdomstolen.

ICC er for øjeblikket i gang med at undersøge, om der er begået forbrydelser under Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim og under et prorussisk oprør i det østlige Ukraine i 2014.

Rusland skrev i 2000 under på Rom-dokumentet. Men det er aldrig ratificeret af det russiske parlament.

- Domstolen har ikke levet op til de håb, der blev knyttet til den. Og den blev aldrig rigtig uafhængig, lyder det i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium.

Beskeden fra Rusland kommer kun to dage efter, at den lille afrikanske nation Gambia meddelte FN, at det træder ud af ICC.

Det er præsident Vladimir Putin, der onsdag underskrev et dekret. Her gav han regeringen besked om at kappe båndene til ICC.

Krigsforbryderdomstolen er for øjeblikket i gang med at efterforske oplysninger om forbrydelser under Ruslands annektering af Krim i 2014 og under et prorussisk oprør i det østlige Ukraine samme år.

I en rapport, som blev offentliggjort mandag, skriver ICC's anklagerkontor, at de allerede tilgængelige oplysninger om situationen på Krim "tyder på en international væbnet konflikt mellem Ukraine og Den Russiske Føderation".

En række vestlige lande har beskyldt Rusland for krigsforbrydelser ved at bombe civile mål i Aleppo i det nordlige Syrien.

ICC begyndte sit virke i 2002 for at kunne straffe krigsforbrydelser i lande, som ikke har uafhængige domstole til at drage de skyldige til ansvar. De fleste sager, som domstolen har taget op, er i Afrika.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...