Rusland

Rusland uafhængige meningsmålingsinstitut sortlistes

Regering kalder meningsmålingsinstitut "udenlandsk agent". Så kan vi ikke længere arbejde, siger direktør

Arkivfoto: Scanpix

Arkivfoto: Scanpix

RUSLAND:Ruslands regering har afgjort, at landets eneste uafhængige meningsmålingsinstitut, Levada, er at regne som en "udenlandsk agent".

Kritikere mener, at det er led i myndighedernes forsøg på at lukke munden på det civile samfund.

Meningsmålingsinstituttets direktør, Lev Gudkov, siger, at det gør det umuligt at arbejde videre. Han kalder det "politisk censur".

Levada er kendt af mange russere for dets målinger af de politiske partier, og hvad der rører sig i det russiske samfund.

Det er "blevet registreret som en ikke-kommerciel organisation, der udfylder funktionerne som en fremmed agent", lyder det fra det russiske justitsministeriet.

- Konsekvenserne af en sådan beslutning er ødelæggende for os. Med et sådan varemærke på os vil vi være ude af stand til at arbejde, siger Gudkov.

Levada Center er det institut i Rusland, der hyppigst citeres af internationale medier. Andre store opinionsmålere som VTsOM er statskontrollerede.

- Dette betyder i virkeligheden indførelse af politisk censur, og at det bliver umuligt at gennemføre uafhængige målinger, mener Gudkov.

Beslutningen fra justitsministeriet kommer kun to uger før, der skal være parlamentsvalg i Rusland.

Ifølge en russisk lov fra 2014 kan uafhængige organisationer, der modtager økonomisk støtte fra udlandet, betegnes som værende "udenlandske agenter".

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.