Udland

Rusland udviser dansk torturbekæmper efter lovbrud

Betjente fra de russiske migrationsmyndigheder stormede hotel, hvor antitortur-arrangement blev afholdt.

En dansk, en tysk og en lettisk medarbejder fra Dignity - Dansk Institut Mod Tortur er blevet udvist af Rusland.

- Alle tre har fået bøder på 2000 rubler, og de er blevet bedt om at forlade landet, siger instituttets pressechef, Anders Bernhoft, til Ritzau.

Alle tre beskyldes for brud på landets migrationslove, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Ifølge nyhedsbureauet stormede betjente fra de russiske migrationsmyndigheder onsdag et hotel i byen Nizhny Novgorod, hvor de tre deltog i en workshop, arrangeret i samarbejde med den russiske organisation Komitéen mod Tortur.

Pressechefen hos Dignity kan ikke bekræfte, at der var dramatik, da medarbejderne blev hentet til afhøring.

- De er alle ved godt mod, og det har de været i hele processen.

- Vi er rigtigt glade for, at de får lov til at rejse hjem og være sammen med deres familier. Det har de fortjent, siger Anders Bernhoft.

Først den tyske og siden den lettiske og danske medarbejder er blevet dømt til at forlade Rusland inden 10 dage og betale en bøde på 2000 rubler, svarende til 270 danske kroner.

- Han havde et forretningsvisum, men eftersom han deltog i et socio-politisk arrangement, skulle han have et almindeligt humanitært visum, siger Olga Zaitseva, som er talskvinde for de lokale immigrationsmyndigheder, til AFP om den udviste tysker.

Ruslands justitsministerium satte i januar Komitéen mod Tortur på en liste over ngo'er, der kædes sammen med udenlandsk agentvirksomhed. Den beslutning har organisationen valgt at tage til domstolene.

Dignity mener ikke, at der var noget "odiøst" ved de udsendtes besøg i Rusland, og Anders Bernhoft tror ikke, at myndighederne er gået målrettet efter organisationen.

- Vi har aldrig nogensinde oplevet noget lignende, og jeg har ingen grund til at antage, at der skulle være nogen særlig grund til, at vi skulle være blevet udvalgt, siger pressechefen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.