Rusland: Ukraine sætter spørgsmålstegn ved OSCE-forslag

Ukraines regering bør tale med sin befolkning og ikke affeje udmeldinger fra Putin og OSCE, mener Rusland.

Udland 8. maj 2014 18:08

Rusland udtrykker "dyb bekymring" over den ukrainske overgangsregerings reaktion på udspillet fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og Moskva til at nedtrappe krisen i Ukraine.

Det oplyser Ruslands udenrigsministerium.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger torsdag efter en telefonsamtale med sin tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier, at myndighederne i Kijev "har sat spørgsmålstegn ved udsigterne for OSCE's bestræbelser om at iværksætte en inkluderende landsdækkende dialog" i Ukraine.

Ifølge Rusland har præsident Vladimir Putin og OSCE's formand, Didier Burkhalter, diskuteret "konkrete skridt", der kan tages for at nedtrappe situationen i Ukraine.

Blandt andet har Putin opfordret de prorussiske separatister i det østlige Ukraine til at udskyde en planlagt folkeafstemning om løsrivelse. Det skulle ifølge Putin bane vej for forhandlinger og nedtrappe krisen, der har kostet liv på begge sider af konflikten.

En opfordring, separatisterne torsdag har nægtet at følge.

Den fungerende ukrainske premierminister, Arsenij Jatsenjuk, tvivler da også, at Ruslands præsident oprigtigt mener, at prorusserne bør udskyde deres planlagte folkeafstemning. Han kalder det i stedet "varm luft" fra Rusland.

Men det får Ruslands udenrigsministerium til at reagere.

- Fra Kijev har vi kun hørt Arsenij Jatsenjuks klodsede forsøg på spydigheder. Det lader til, at Kijev har glemt, at situationen i Ukraine har alle ansvarlige, internationale partneres opmærksomhed, skriver ministeriet ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass og fortsætter:

- Det er tydeligt, at Jatsenjuk og hans hold først og fremmest bør tale med den ukrainske befolkning. Ikke ved at se ned på den, men på lige vilkår uden vamle ultimatummer og ulovlig brug af magt.

Rusland understreger samtidig, at det vil være "meningsløst", hvis Ukraine afholder det planlagte præsidentvalg den 25. maj, medmindre regeringen stopper sine militære operationer mod de prorussiske separatister i den østlige del af landet.

Det russiske udenrigsministeriums erklæring forholder sig ikke til separatisternes afvisning af Putins forslag.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...