Ruslands højesteret lukker prominent rettighedsgruppe

Memorial afdækkede Stalins udrensninger og blev et symbol for demokratisering i tiden efter sovjetæraen.

Russian court considers the closure of the International Memorial human rights group in Moscow <i>Evgenia Novozhenina/Reuters</i>

Russian court considers the closure of the International Memorial human rights group in Moscow Evgenia Novozhenina/Reuters

Ruslands højesteret beordrer landets mest kendte menneskerettighedsgruppe, Memorial, opløst.

Atomfysikeren Andrej Sakharov, der var kendt som prominent dissident i Sovjet-tiden, og som modtog Nobels fredspris i 1975, var i 1989 med til at grundlægge organisationen.

Memorial blev kendt for afdækninger af udrensninger og forfølgelser, der fandt sted under Stalin-regimet. Organisationen var også et symbol for demokratisering i tiden efter sovjetæraen.

Retsprocessen mod Memorial har udløst massiv kritik mod de russiske myndigheder. Organisationen siger, at den bliver forfulgt med statslige indgreb mod uafhængige medier og menneskerettighedsgrupper.

Aleksej Zjafjarov fra anklagemyndigheden sagde i retssalen ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax, at Memorial "løgnagtigt fremstillede Sovjetunionen som en terroriststat".

Anklagemyndigheden har tidligere kaldt Memorial for en "udenlandsk agent". Det er Kremls benævnelse for medier og organisationer, som får økonomisk støtte fra udlandet.

Andre anklager mod Memorial går på, at organisationen "retfærdiggør terrorisme".

Lukningen af Memorial afslutter et år, hvor en række oppositionsgrupper og rettighedsgrupper har været under et massivt pres fra de russiske myndigheder.

Den gælder også den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj, som afsoner en fængselsdom på to et halvt år. Navalnyj fik sin bevægelse forbudt tidligt på året.

Det gælder også medlemmer af religiøse mindretal - deriblandt Jehovas Vidner. Memorial kæmper samtidig for udsatte grupper, der forfølges uden at få hjælp af myndighederne. Det gælder blandt andre migranter og medlemmer af LGBT-samfundet.

Der føres to sager mod Memorial. Den ene er rettet mod selve gruppen. Den anden mod Memorials menneskerettighedscenter. Den sidstnævnte sag er ikke afsluttet.

Memorial har løbende offentliggjort lister over personer, som den kalder politiske fanger.

/ritzau/AFP