Udland

Ruslands Medvedev besøger Kuril-øer

Kuril-øer i Stillehavet får besøg af Ruslands premierminister, hvilket gør forholdet til Japan mere anspændt.

Ruslands Medvedev besøger Kuril-øer

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, vil i juli besøge den største af de fire Kuril-øer, hvis ejerskab diskuteres med Japan, oplyser et lokalt nyhedsbureau mandag ved at citere unavngivne kilder.

- 2. juli vil premierministeren flyve til Vladivostok og derfra rejse til Sakhalin-øen og til Iturup, som er kendt som Etorfu i Japan, skriver nyhedsbureauet Sakhalin.info på dets hjemmeside.

I sidste uge lovede Medvedev snarest at besøge Ruslands fjernøstlige hovedstad, Vladivostok, for at få et indblik i forberedelserne til Apec-topmødet, som skal holdes på en nærliggende ø i september.

Regeringsembedsmænd har ingen umiddelbare kommentarer til oplysningerne fra Sakhalin.info.

I november 2010, mens Medvedev var præsident i Rusland, afstedkom han et japansk ramaskrig, da han var den første russiske leder, der besøgte Kuril-øerne, som officielt er kendt som Det Nordlige Territorium i Japan.

De to lande har aldrig underskrevet en formel fredstraktat efter anden verdenskrig, fordi Japan opretholder sit krav på øgruppen, som Rusland har kontrolleret og prøvet at udvikle siden den japanske kapitulation i slutningen af krigen.

Japan hævder fortsat ejendomsretten til øgruppens fire sydligst beliggende øer. Det er en betændt sag, der kaster mørke skyer over de russisk-japanske forbindelser og vanskeliggør gensidige investeringer og handel.

/ritzau/AFP