Udland

Ruslands militær holder flyveøvelser mod vest

Dagen efter den amerikanske vicepræsidents besøg i Litauen indleder Rusland en storstilet militær flyveøvelse.

Ruslands væbnede styrker har onsdag indledt en storskalet luftværnsøvelse i landets vestlige regioner, rapporterer det russiske nyhedsbureau Interfax og citerer en forsvarskilde.

Rapporten antyder, at øvelsen omfatter jager- og bombefly, og at den finder sted fortrinsvis i den nordvestlige region, som ikke grænser op til Ukraine. Men øvelserne kan øge spændingen mellem Nato og Rusland over Moskvas annektering af Krim.

Øvelsen finder sted dagen efter, at den amerikanske vicepræsident Joe Biden mødes med Letland og Litauens ledere tirsdag. Det er del af en hurtig rejse for at gentage forsikringen om, at de baltiske allierede ikke skal bekymre sig over udviklingen på Krim.

Den russiske fremturen over for Ukraine i de seneste uger har gjort de tidligere tre baltiske sovjetrepublikker, Estland, Letland og Litauen bekymrede. Det samme gælder den gamle kommunistiske partner Polen.

I dage er alle fire lande medlemmer af Nato og er derfor omfattet af militæralliancens artikel fem, den såkaldte musketer-ed, der betyder, at hele Nato vil rykke ud, hvis et af alliancens medlemmer bliver angrebet.

Landene har fordømt Ruslands præsident Vladimir Putin for at have annekteret den ukrainske region Krim, og Det Hvide Hus siger, at USA, der ligesom EU har indført sanktioner mod Rusland, er klar til at udvide sanktionerne.

Bidens besøg har til formål at forsikre de tidligere russiske allierede om, at USA agter at leve op til Natos løfte om at forsvare allierede, der måtte blive udsat for et angreb. Såvel de tre baltiske nationer som Polen er alle medlemmer af EU og Nato.

Derfor er det næppe en tilfældighed, at Rusland holder militære flyveøvelser mod nordvest på grænsen til de baltiske lande.

Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, kalder Bidens besøg symbolsk, samtidig med, at hun betegner situationen alarmerende.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.