Udland

Ruslands optrapning vækker international bekymring

Både FN, EU og internationale ledere har lørdag aften travlt med at mane til besindighed i Ukraine-krisen.

Det vækker alvorlig bekymring blandt vestlige ledere, at Rusland er klar til at sætte militære styrker ind i sit uroplagede naboland Ukraine.

Både fra Washington, London, Paris, Berlin, Bruxelles og New York lyder der appeller om tilbageholdenhed og opfordringer til Rusland om at respektere Ukraines suverænitet.

De diplomatiske telefonlinjer er rødglødende, efter at det russiske parlaments overhus lørdag enstemmigt har godkendt præsident Vladimir Putins anmodning om at indsætte væbnede styrker i Ukraine, hvor den russiske sortehavsflåde i forvejen holder til.

Putin kan regne med at få et opkald fra FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, bebuder dennes talsmand.

- Han opfordrer til, at der øjeblikkeligt kommer ro på og bliver iværksat en dialog for at få løst den eskalerende krise i Ukraine, siger talsmanden, Martin Nesirky, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Imens har den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, ringet til sin russiske kollega, Sergej Sjojgu, og udtrykt sin bekymring over den russiske beslutning, som ifølge amerikanske regeringskilder endnu ikke har udløst et øget amerikansk alarmberedskab.

Russiske ambassadører er flere steder blevet indkaldt til at stå skoleret for at forklare parlamentets beslutning, blandt andet i den britiske hovedstad, London.

- Der findes ikke nogen undskyldning for en udefrakommende militær intervention i Ukraine - noget, jeg også understregede over for præsident Putin, da vi talte sammen i går, siger den britiske premierminister, David Cameron, lørdag aften, og tilføjer:

- Alle må tænke sig grundigt om og arbejde for at nedtrappe, ikke optrappe spændingerne. Verden holder nøje øje.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, rejser søndag til Kijev og håber, at han sammen med sine EU-kolleger på nok et hasteindkaldt krisemøde mandag kan udvide EU's sanktioner mod det tidligere ukrainske styre for at forhindre, at penge forsvinder ud af landet.

Hague har talt i telefon med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, som mandag efter EU-udenrigsministermødet får besøg af EU's udenrigschef, Catherine Ashton.

- Dette er en uholdbar eskalering af spændingerne, siger Ashton og opfordrer Rusland til ikke at sende soldater til Ukraine, men i stedet fremme sine synspunkter på fredelig vis.

Også Natos allierede fortsætter med at holde tæt kontakt, skriver Anders Fogh Rasmussen på Twitter.

- Rusland må respektere Ukraines suverænitet og landegrænser i forhold til Ruslands tropper i Ukraine. Der er et presserende behov for nedtrapning på Krim. Nato-allierede fortsætter med at koordinere tæt, skriver Anders Fogh Rasmussen.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er ligeledes alvorligt bekymret og har lørdag talt i telefon med Ukraines midlertidige præsident, Oleksandr Turtjynov.

- Hvad der sker på Krim, bekymrer os, siger Merkel i en tale ved et EU-arrangement i Berlin, hvor hun understreger vigtigheden af at "bevare territorial integritet".

Frankrigs præsident, François Hollande, opfordrer EU's udenrigsministre til at blive enige om en hurtig og beslutsom fælles indsats for at hjælpe med at løse krisen.

- Alt må blive gjort for at undgå en udefrakommende intervention og dermed risikoen for en yderst farlig eskalering, siger Hollande.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst