Udland

Russerne skal stemme om et parlament uden betydning

Søndagens parlamentsvalg i Rusland kommer ikke til at rykke det store, vurderer journalist Leif Davidsen.

Russian President Putin meets with reporters during visit for summit of former Soviet republics at Manas airport outside Bishkek Foto: Reuters/Sputnik

Russian President Putin meets with reporters during visit for summit of former Soviet republics at Manas airport outside Bishkek Foto: Reuters/Sputnik

Hr. og fru Rusland skal søndag sætte deres kryds, når der er parlamentsvalg.

Og selv om valgkampen og gennemførslen af valget på forhånd ser ud til at være gået retmæssigt til, er det efter alt at dømme blot spil for galleriet.

For Dumaen - som det russiske parlament hedder - er uden reel betydning. Al magten ligger alligevel hos præsident Vladimir Putin.

Det vurderer Leif Davidsen, journalist, forfatter og tidligere korrespondent i Rusland for DR.

- Valgresultatet kommer ikke til at rykke noget som helst. På papiret og i forhold til den russiske forfatning er Dumaen fuldstændig, som vi kender parlamentssystemer.

- Men med årene med Putin er det blevet et gummiparlament, der stort set gør fuldstændig, hvad præsidenten beder dem om, siger Leif Davidsen.

Efter seneste parlamentsvalg i 2011 gik titusindvis af russere på gaden, da beviser på valgsvindel dukkede op.

Demonstrationerne udfordrede Putin, og myndighederne ønsker denne gang at undgå en gentagelse. Op til dette valg har nye love gjort det besværligt at demonstrere.

- Det bliver interessant at se, om valget kommer til at foregå regelret og uden valgsvindel. Men hvis det nu viser sig, at der er blevet fusket med resultatet, så tror jeg ikke, at man kommer til at se store demonstrationer som i 2011.

- Man har gjort det meget vanskeligt at demonstrere. Du kan godt få lov, mens så bliver det 20 kilometer uden for Moskva i en eller anden skov, fortæller Leif Davidsen.

80 procent af russerne bakker ifølge nyhedsbureauet AFP op om Putin, og parlamentsvalget kan bane vej for, at han ved præsidentvalget i 2018 kan fortsætte en fjerde periode ved magten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.