Udland

Russisk parlament godkender militær indsats

Det russiske overhus har godkendt præsident Putins anmodning om at indsætte militæret i nabolandet Ukraine.

Det russiske parlaments overhus, Føderationsrådet, har lørdag eftermiddag godkendt præsident Vladimir Putins anmodning om tilladelse til at bruge væbnede styrker i Ukraine.

I forvejen havde såvel udenrigsudvalget som sikkerhedsudvalget i Overhuset bakket op om præsidentens ønske om at indsætte militæret for at normalisere situationen i nabolandet, hvis østlige del har en stor russisktalende befolkning.

I en erklæring fra Kreml hedder det, at den russiske præsident foreslår parlamentet at bruge militær på Krim.

- I forbindelse med den ekstraordinære situation i Ukraine og truslen mod russiske borgeres liv ... forelægger jeg det føderale råd en anmodning om at bruge Ruslands væbnede styrker på ukrainsk territorium, indtil der er sket en normalisering af den politiske situation i landet, hedder det i udspillet fra Putin.

Beskeden fra Kreml kommer på et tidspunkt, da situationen synes hele tiden at blive forværret.

I en separat erklæring siger Kreml, at Putin også har udnævnt viceudenrigsminister Grigorij Karasin som sin officielle repræsentant for at føre tilsyn med forslaget i parlamentets overhus, Føderationsrådet.

Tidligere i dag bad det russiske parlaments underhus, Dumaen, Putin om "at bruge de fornødne foranstaltninger til at stabilisere situationen på Krim og brug af alle mulige midler til at beskytte folk på Krim fra tyranni og vold."

I Moskva sagde formanden for parlamentets overhus tidligere, at "Rusland kan sende et "begrænset kontingent" soldater til Krim for at sikre Ruslands Sortehavsflåde og regionens indbyggere.

- Det er muligt i denne situation at sende et "begrænset kontingent" af soldater til Krim, lyder det.

Ukraine beskylder Rusland for at have sendt tusindvis af ekstra-soldater til Krim, og det satte dets militær i højt alarmberedskab, da Kijev synes at miste mere og mere kontrol med halvøen i Sortehavet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.