Udland

Russisk våbenplan skuffer syrisk opposition

Assad-regeringen fortæller løgne for at undgå et amerikansk luftangreb, siger lederen af Den Frie Syriske Hær.

Russisk våbenplan skuffer syrisk opposition

Syriens opposition er dybt forfærdet over Ruslands initiativ om at fjerne og tilintetgøre regimets kemiske våben - og dermed undgå et militært angreb på det borgerkrigshærgede land.

Men det er langt fra første gang, at oppositionen er blevet skuffet over det internationale samfund i den over to år lange konflikt, siger Samir Nashar fra oppositionsgruppen Syriens Nationale Koalition.

- Det er som om, at de bare giver Assad lov til at fortsætte - bare uden kemiske våben. I begyndelsen anerkendte han ikke engang, at de fandtes, siger Nashar.

Aktivisent Mohammed al-Tayep er enig i kritikken:

- Det russiske tilbud betyder kun én ting: At Bashar al-Assad undgår straf, siger han.

Lederen af Den Frie Syriske Hær, Selim Idriss, siger, at den russiske plan er en manøvre, der har som mål at redde præsident Bashar al-Assad fra et amerikansk angreb.

- Vi opfordrer til angreb, og vi advarer det internationale samfund om, at dette regime lyver, og at løgneren Vladimir Putin er regimets læremester, sagde han til al-Jazeera, efter at det stod klart, at det syriske regime bakker op om den russiske plan.

Oprørerne havde ellers håbet, at et nært forestående amerikansk angreb ville give dem et skub fremad i kampen mod Assad-regeringen.

- Regimet ønsker at købe tid for at redde sig selv fra truslen om amerikansk-ledede luftangreb, sagde Idriss, der tilføjede, at både Rusland og Syrien "ved, at sådan et angreb vil fælde Assad-regimet".

Syriens udenrigsminister, Walid al-Muallem, har sagt, at regeringen er gået med til forslaget, fordi det vil "fjerne amerikanernes begrundelse for aggression".

Den amerikanske præsident, Barack Obama, vil undersøge muligheden for at gennemføre den russiske plan, før der kan blive tale om et eventuelt militært angreb på Syrien.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst