Russisk våbenplan skuffer syrisk opposition

Assad-regeringen fortæller løgne for at undgå et amerikansk luftangreb, siger lederen af Den Frie Syriske Hær.

Udland 11. september 2013 05:21 - Opdateret 11. september 2013 05:22

Russisk våbenplan skuffer syrisk opposition

Syriens opposition er dybt forfærdet over Ruslands initiativ om at fjerne og tilintetgøre regimets kemiske våben - og dermed undgå et militært angreb på det borgerkrigshærgede land.

Men det er langt fra første gang, at oppositionen er blevet skuffet over det internationale samfund i den over to år lange konflikt, siger Samir Nashar fra oppositionsgruppen Syriens Nationale Koalition.

- Det er som om, at de bare giver Assad lov til at fortsætte - bare uden kemiske våben. I begyndelsen anerkendte han ikke engang, at de fandtes, siger Nashar.

Aktivisent Mohammed al-Tayep er enig i kritikken:

- Det russiske tilbud betyder kun én ting: At Bashar al-Assad undgår straf, siger han.

Lederen af Den Frie Syriske Hær, Selim Idriss, siger, at den russiske plan er en manøvre, der har som mål at redde præsident Bashar al-Assad fra et amerikansk angreb.

- Vi opfordrer til angreb, og vi advarer det internationale samfund om, at dette regime lyver, og at løgneren Vladimir Putin er regimets læremester, sagde han til al-Jazeera, efter at det stod klart, at det syriske regime bakker op om den russiske plan.

Oprørerne havde ellers håbet, at et nært forestående amerikansk angreb ville give dem et skub fremad i kampen mod Assad-regeringen.

- Regimet ønsker at købe tid for at redde sig selv fra truslen om amerikansk-ledede luftangreb, sagde Idriss, der tilføjede, at både Rusland og Syrien "ved, at sådan et angreb vil fælde Assad-regimet".

Syriens udenrigsminister, Walid al-Muallem, har sagt, at regeringen er gået med til forslaget, fordi det vil "fjerne amerikanernes begrundelse for aggression".

Den amerikanske præsident, Barack Obama, vil undersøge muligheden for at gennemføre den russiske plan, før der kan blive tale om et eventuelt militært angreb på Syrien.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...