Udland

Rwandisk hærkaptajn dømt for folkemord i historisk sag

For første gang har Frankrig lagt grund til en retssag om folkemord. Fredag fik en 54-årig rwander sin straf.

En fransk domstol har dømt en tidligere kaptajn fra Rwandas hær til 25 års fængsel for sin rolle i folkemordet i 1994.

54-årige Pascal Simbikangwa, der var en del af præsidentens garde i Rwanda, blev i den banebrydende retssag fundet skyldig i at begå folkemord og i at være medskyldig i forbrydelser mod menneskeheden.

Anklagerne i retssagen, der er den første af sin slags i Frankrig, havde ønsket en livstidsdom til manden, som de kaldte en etnisk "udrenser", der var engageret i sit arbejde, og som var "i stand til at gøre det værste".

Forsvaret mente på den anden side, at kaptajnen burde frikendes i en sag, der var politisk motiveret, og hvor vidnerne var utroværdige.

Den dømte har nægtet alle anklagerne og bad fredag juryen om at indse hans uskyld:

- Om et par minutter vil I være alene med jeres samvittighed, når I skal bestemme min skæbne.

- Til alle tutsi-ofre: Jeg tænker på dem. Jeg er ked af min svage position, der ikke tillod mig at hjælpe jer som jeg gerne ville, sagde han, inden juryen trak sig tilbage for at votere.

Den retssag er blevet fulgt tæt i Frankrig, som blev stærkt kritiseret for ikke at gribe ind og gøre dets indflydelse gældende over for det daværende regime i Rwanda.

Paris er senere blev beskyldt for ikke at leve op til dets ansvar i forbindelse med efterfølgende retssager mod de hutuer, som deltog i massakrerne, der kostede omkring 800.000 mennesker livet.

Simbikangwa, der sidder i kørestol efter en bilulykke i 1986, stod anklaget for at opildne, planlægge og hjælpe til massakrer under folkemordet.

Han blev anholdt i 2008 på den franske ø Mayotte i Det Indiske Ocean, hvorefter Frankrig afslog at udlevere ham til Rwanda, og i stedet selv satte ham for retten.

Undervejs i sagen har Simbikangwa sagt, at hans rolle og kendskab til massakrerne var ubetydelig, og at han aldrig så et lig i folkemordet.

Men vidner - heriblandt folk han skånede - har portrætteret en mand, der var dybt involveret i folkemordet, og som spillede en ledende rolle i at opsætte kontrolposter, der identificerede tutsier og som havde et våbenlager, som han distribuerede til hutu-militser.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.