Ryanairs kabinepersonale truer med at følge piloters strejke

Ryanairs personale i Irland vil strejke, hvis ikke de får bedre vilkår. Det sker midt i højsæsonen.

Kabinepersonalet i Irland truer nu med at strejke sammen med selskabets piloter i juli. Foto: Rafael Marchante/Reuters

Kabinepersonalet i Irland truer nu med at strejke sammen med selskabets piloter i juli. Foto: Rafael Marchante/Reuters

Kabinepersonalet i det irske lavprisselskab Ryanair truer nu med at følge piloterne og gennemføre strejker de kommende uger. Det vil ske, hvis ikke luftfartsselskabet kommer personalet i møde og tilbyder bedre ansættelsesvilkår.

Det skriver Ritzau Finans, der citerer Bloomberg News.

På listen over krav har kabinepersonalet onsdag på et møde i Dublin skrevet adgang til ulønnet orlov, fair aflønning, anerkendelse af national lovgivning i ansættelseskontrakter, fair universelle pensioner og et stop for egenbetaling af mad, vand og uniformer.

Ryanair har dog svaret igen, at kravene er meningsløse. Kabinepersonale tjener allerede op mod 40.000 euro om året, får fri træning, løn ved sygdom, tilskud til uniformer og lønnet såvel som ulønnet orlov, lyder det.

Eventuelle strejker skal vedtages i de respektive landes fagforeninger. Ifølge Bloomberg News kan en beslutning blive truffet torsdag om strejker i tre dage i Spanien, Portugal, Belgien, Holland og i Italien.

Tidligere onsdag stemte næsten 100 piloter fra Ryanair i Irland - selskabet har samlet over 4000 - for at nedlægge arbejdet den 12. juli.

Det skete som følge af en strid om overførsel af flybesætning mellem europæiske og nordafrikanske baser, anciennitet og årlig ferie.

Fagforeningens anmodning om forhandlinger er blevet mødt med trusler om at flytte piloterne til andre lufthavne, skrev The Independent.

Medlemmer af den irske pilotforening, Ialpa, har involveret sig i en tvist om vilkårene for de ansatte i Ryanair.

Ifølge fagforeningen er dens anmodning om forhandlinger blevet mødt med trusler om at flytte Dublin-baserede fly og piloter til andre lufthavne og om reduktion i forfremmelsesmuligheder.

Derfor besluttede pilotforeningen at arrangere en afstemning blandt Ialpa's medlemmer ansat i Ryanair, hvor 94 ud af de 95, der stemte, sagde ja til en arbejdsnedlæggelse.

Ryanair skriver på sin hjemmeside, at selskabet er skuffet over strejkevarslet, og at selskabet 18 gange forgæves har kontaktet pilotfagforeningen med løsningsforslag.

Sidste måned aflyste Ryanair mere end 1100 afgange på grund af strejker. Men da den aktuelle strejke kun står til at ramme flyforbindelser til Irland, kommer størstedelen af selskabets afgange ifølge Ryanair til at være upåvirket af strejke.

Derudover kan arbejdsnedlæggelsen blive kaldt tilbage allerede efter en uge på grund af sæsonen, som er en af de mest travle i løbet af året.

Ryanair afviste indtil december 2017 helt at anerkende fagforeninger. Selv efter luftfartsselskabets nye kurs har foreninger over hele Europa klaget over manglende forpligtelser fra Ryanairs side.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.