EMNER

Rygning bag hver anden dødsbrand

Næsten halvdelen af de brande, som kostede menneskeliv sidste år, skyldtes rygning

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: 70 danskere mistede sidste år livet i flammerne ved i alt 68 dødsbrande.

Og rygning har vist sig at være den helt store syndebuk i 2013, meddeler Beredskabsstyrelsen, der opfordrer pårørende til at holde øje med brandfarlig adfærd, når de er på besøg hos rygere.

- Vi vil gerne råde pårørende til at holde øje med faresignaler, når de er på besøg hos familien, siger kampagnemedarbejder Pil Storm Giersing i en pressemeddelelse.

- Hvis du for eksempel ser brændemærker i møbler eller på gulvtæppet omkring din fars tv-stol, skal de røde lamper begynde at blinke. Det er tegn på, at du skal give en hånd med og sikre hjemmet imod en brand, fortsætter hun.

Ni ukendte årsager

I 2013 var 31 ud af 68 dødsbrande relateret til rygning. Andelen kan dog reelt være større, da man ikke kender årsagen til ni af brandene.

Antallet af omkomne var generelt lavere sidste år end gennemsnittet for perioden 1989-2013.

For at forebygge dødsbrandene opfordrer Beredskabsstyrelsen til, at man installerer røgalarmer i sit hjem og bidrager til, at andre også gør det.

Beredskabsstyrelsen erkender imidlertid, at rygere i risikogruppen er ”utrolig svære at trænge igennem til”.

- Erfaringer viser, at de oftest bor alene, og at branden typisk opstår ved, at de taber den tændte tobak i sofaen, i stolen eller i sengen, siger Pil Storm Giersing.

Selvslukkende cigaretter

I november 2011 blev der indført selvslukkende cigaretter i alle EU-lande. Ifølge Beredskabsstyrelsen er det dog for tidligt at konstatere, om tiltaget har haft en effekt på antallet af dødsbrande.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst