S-borgmestre er splittede om Thorning-hjælp i valgkamp

Der er bred uenighed blandt socialdemokratiske borgmestre om et Thorning-besøg vil gavne kommunalvalgkampen.

S-borgmestre er splittede om Thorning-hjælp i valgkamp

Selv om flere af socialdemokratiets borgmesterkandidater offentligt har understreget, at de foretrækker at møde vælgerne ved efterårets kommunalvalgkamp uden deres egen statsminister, får Helle Thorning-Schmidt støtte fra Danmarks to største byer.

Overborgmester i København Frank Jensen (S) og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) er nemlig altid parate til at tage imod partiets statsminister.

- Statsministeren er altid velkommen til Aarhus og København. ​ Vi kvitterer for et godt samarbejde med statsministeren, og hun skal vide, at hun altid er velkommen i Danmarks to største byer, siger borgmestrene i en fælles udtalelse.

De to borgmestre bakkes op af borgmester i Brøndby Kommune Ib Terp. Han vil ligeledes gerne have besøg af Helle Thorning Schmidt, og han mener, at kritikken fra de socialdemokratiske borgmestre skader partiet.

- Jeg synes ikke, det er klogt. Det gavner ikke vores parti med den splittelse. Så det synes jeg ikke om, siger Ib Terp til DR København.

Foreløbig har S-topfolk i Aalborg, Herlev, Frederiksberg, Hjørring og Mariagerfjord understreget, at de ikke ser nogen idé i at møde vælgerne i selskab med Helle Thorning-Schmidt.

- Det, vi har brug for heroppe, er ikke hendes stiletter, vi har brug for træsko, siger borgmester i Hjørring, Arne Boelt (S) til DR Nyheder.

Ifølge flere eksperter illustrerer borgmesterflugten fra Thorning med alt tydelighed krisen i socialdemokratiet. Og det er meget sjældent, at der kommer så hårde udmeldinger.

- Det er usædvanligt i det danske partisystem, siger valgforsker og lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Rune Stubager til Ritzau og tilføjer:

- Vi har jo trods alt så stort et antal partier, at folk normalt plejer at kunne være nogenlunde enige med deres parti. Særligt, når man taler om partimedlemmer, der er længere fremme i rækkerne. Så det er efter min mening usædvanligt, at vi ser det her.

Valgforsker og lektor i statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, er enig.

- Du har set det før, at borgmestre har sagt nej tak til den slags. Men her melder de meget kraftigt ud, og intern splid peger normalt kun i negativ retning, så man kunne måske have gjort det mere elegant ved at sige, at man ikke lige kunne samme dag som statsministeren, siger Kasper Møller Hansen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.